ГЕРБ-СДС на избори с номер 5, БСП – 4, ИТН – 22

ГЕРБ-СДС ще се явят на предсрочните парламентарни избори под номер 5 в бюлетината. До тях с номер 4 са „БСП за България“ а „Има такъв народ“ ще са под номер 22. На коалиция „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“ се падна номер 16.

Това отреди жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината, изтеглен от ЦИК за предстоящите предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Първата изтеглена политическа сила беше Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“, с която в политиката се завръща бившият премиер на България Жан Виденов. Тя ще е под номер 17, а заветният номер 1 се падна на коалиция „Движение заедно за промяна“.

ПП „Гражданска платформа Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков ще е под номер 15.

„Демократична България ще са с номер 23, „Изправи се! Мутри вън“ – 8, „Републиканци за България“ – 21, „Атака“ – 6, „Възраждане“ – 11, „Глас народен“ – 20.

Ето как ще изглежда цялата бюлетина:

1. Коалиция „Движение заедно за промяна“

2. ПП „Свобода“

3. ПП „Български национален съюз. Нова демокрация“

4. „БСП за България“

5. ГЕРБ-СДС

6. ПП „Атака“

7. ПП ДПС

8. Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

9. ПП МИР

10. ПП „България на труда и разума“

11. ПП „Възраждане“

12. ПП „Подем“

13. ПП „Бригада“

14. ПП „Пряка демокрация“

15. ПП „Гражданска платформа Българско лято“

16. Коалиция „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“

17. Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“

18. ПП „Партия на зелените“

19. Коалиция „Национално обединение на десницата“

20. ПП „Глас народен“

21. ПП „Републиканци за България“

22. „ПП „Има такъв народ“

23. Коалиция „Демократична България“

„Номер 5 трябва да напомни на нашите опоненти, че имаме пет поредни победи на парламентарни избори и най-вероятно ще имаме и шеста“, прогнозира Тома Биков от ГЕРБ, който допълни, че по принцип номерът не би трябвало да има значение за една партия.

„Значение има организацията на изборите. Към този момент Изборният кодекс на Станислав Трифонов се превръща в една пародия. Президентът Радев и Централната избирателна комисия на Раде, в мислят всякакви начини как да заобиколят собствения си Изборен кодекс”, каза още Биков.

„Това означава, че поне ще си удвоим резултата на предстоящите избори" - бе тълкуването на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!". Тя коментира темата с машинния вот и подчерта, че то трябва да бъде осигурено, въпреки трудността за набавянето на още 1500 машини. Според нея те са инвестиция в бъдещето, защото гарантират сигурността на вота.

„От БСП не сме нумеролози, 4 е числото на стабилността“, смята Кристиян Вигенин. Той също изрази надежда, че няма да има проблеми с машинното гласуване и прогнозира отличен резултат за левицата.

От партията на Васил Божков пък заявиха, че в момента се чувстват като "опълченците на Шипка", защото всеки удря по тях, както и че санкциите на САЩ срещу обвиняемия бизнесмен няма да окажат въздействие срещу резултата от изборите.

Коментарът на Христо Иванов от „Демократична България“ пък започна с пожелание за успех при издирването на българския пилот на изтребител, претърпял инцидент с МиГ-29 в Черно море. „ДБ има ясна кауза и нашите избиратели знаят кои сме. Показали сме последователност и воля да устоим докрай каузите си“, коментира той. /БГНЕС