Германия обяви нов пакет за Украйна на стойност 500 млн. евро

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет от за Украйна на стойност 500 млн. евро по време на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна (UDCG) в Рамщайн, Германия.


Срещата се проведе в несигурен момент за Украйна и нейните съюзници, тъй като Русия засилва натиска по фронта, а помощта от 60 млрд. долара от САЩ, ключов военен донор, остава блокирана поради спорове в Конгреса.

Новият пакет на Германия включва 10 000 артилерийски снаряда от военните запаси, както и 100 бронирани пехотни машини и 100 логистични превозни средства, каза Писториус пред репортери.

"Продължаваме да доставяме и резервни части за вече доставени системи" и "големи количества" медицински консумативи, отбеляза той.

По думите на министъра Германия ще финансира и закупуването на 180 000 артилерийски снаряда по ръководената от Чехия инициатива за доставка на боеприпаси за Украйна. Доставките ще се осъществяват постепенно и ще започнат през лятото на тази година, добави той.

Германският министър на отбраната заяви, че по време на срещата в Рамщайн е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят нуждите на Киев, а именно боеприпаси, противовъздушна отбрана и бронетранспортьори.

Първоначално колеблив партньор, Берлин се превърна във втория по големина военен доставчик на Украйна след САЩ. По данни на Института за световна икономика в Кил, от януари досега Германия е предоставила на Украйна военна помощ в размер на 17,7 млрд. евро.

През февруари Германия и Украйна подписаха дългосрочно двустранно споразумение, по силата на което Берлин се ангажира да предостави на Киев военна помощ на стойност 7 млрд. евро през 2024 г. /БГНЕС