Германия подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат като ръководител на МВФ

Германия, най-голямата икономика в Европа, подкрепи втория мандат на Кристалина Георгиева като ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), а министърът на финансите Кристиан Линднер я нарече "точния човек", предаде АФП.


Георгиева е ръководила МВФ "в трудни времена през последните години", заяви Линднер в X.

"Убеден съм, че тя е точно правилният човек, който да преведе институцията през предстоящите предизвикателства и да укрепи МВФ като защитник на структурните реформи в нашите икономики", добави той.

70-годишната българска икономистка Георгиева заяви миналата седмица, че за нея ще бъде "чест" да оглави базираната във Вашингтон финансова институция за втори мандат.

Настоящият ѝ мандат приключва на 30 септември.

От встъпването ѝ в длъжност през 2019 г. МВФ многократно се намеси в подкрепа на държави, изправени пред значителни финансови затруднения поради пандемията от Ковид-19 и икономическото въздействие на руската инвазия в Украйна.

В интервю по-рано тази година Георгиева заяви, че 2024 г. ще бъде "много трудна година" за фискалната политика, тъй като страните се стремят да се справят с дълговите тежести, натрупани по време на пандемията.

Инфлацията също вероятно ще остане предизвикателство за много икономики, включително за САЩ, като централните банки ще се стремят да разхлабят паричната политика, без да повишават цените.

По силата на противоречиво, десетилетно споразумение между Европа и САЩ МВФ исторически се ръководи от европеец, а Световната банка - от гражданин на САЩ.

През последните седмици Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници, включително от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер, който заяви пред репортери в кулоарите на срещата на Г-20 в Бразилия, че тя върши "чудесна работа" начело на МВФ. /БГНЕС