Германия подсилва контингента си в КФОР

Германия ще увеличи броя на своите войници в ръководената от НАТО мироопазваща мисия в Косово (КФОР) до близо 300 души, обяви армията на страната, предаде БГНЕС.


"На фона на влошаващата се ситуация със сигурността в Косово, Бундесверът увеличава ангажимента си към Косовските сили за сигурност. Германският контингент ще бъде подсилен през пролетта под ново ръководство", се казва в съобщението на уебсайта на Бундесвера.

Командирът на оперативното командване генерал-лейтенант Бернд Шют предаде командването на германския контингент от полковник Свен Менгер на полковник Саша Мис.

„Разполагането на силите на КФОР в Косово беше, е, и остава незаменимо условие за поддържане на стабилността в този регион“, заяви генерал-лейтенант Шют на церемониална проверка в щаба на силите на КФОР в Прищина. Участието в мисията също засяга пряко интересите на германската сигурност. „Ще продължим да бъдем ангажирани с тази мисия с решителност“, каза още генерал-лейтенант Шют.

"Не само защото сме убедени в стратегическото значение на този регион в сърцето на Европа, но и защото заедно противодействаме на националните стремежи, насилието и тероризъм”, допълни той. /БГНЕС