Германия вижда риск от руска "инфилтрация" в Западните Балкани

Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че отлагането на присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз рискува да ги остави отворени за руска "инфилтрация".


"Приемането на шестте държави от региона под нашето крило по пътя им към Европейския съюз се превърна в геополитическа необходимост в светлината на бруталния империализъм на Русия", каза Баербок в изявление.

"Не можем да допуснем никакви сиви зони в Европа и заедно трябва да направим всичко възможно, за да защитим фланговете, които Русия може да използва за дестабилизация, дезинформация и инфилтрация", каза тя преди посещението си в Западните Балкани.

Подкрепата за страните от региона може да включва "укрепване на демократичните им институции, подобряване на тяхната устойчивост и предлагане на икономически перспективи на техните граждани", каза тя.

Бербок ще посети Черна гора, след което ще отпътува за Босна и Херцеговина.

Войната в Украйна отново разпали стремежа на ЕС да се разшири в Централна и Източна Европа.

През декември 2022 г. Босна стана петата балканска държава, която получи статут на кандидат за членство, след Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Албания.

Косово също кандидатства през 2022 г., но все още не е получило статут на кандидатка.

Бербок заяви, че Черна гора е представила "амбициозна програма" за постигане на напредък към членство в ЕС.

Ключови области остават подобряването на "върховенството на закона и борбата с корупцията", каза тя.

Междувременно Босна се намира на "кръстопът", след като ЕС ѝ даде статут на кандидат за членство, и също ще трябва да продължи реформите, допълни тя.

Германия се противопоставя на "онези, които поставят пречки по пътя на Босна и Херцеговина към ЕС с фантазиите си за разделение", каза Бербок.

Русия поддържа близки отношения с лидера на босненските сърби Милорад Додик.

Додик, който миналия месец получи едно от най-високите руски отличия от президента Владимир Путин, през последните няколко месеца отправи предизвикателство към следвоенната управляваща структура на Босна. /БГНЕС