Германия влага 20 милиарда евро в производство на чипове

Германия планира да инвестира около 20 млрд. евро в полупроводниковата индустрия през следващите години, съобщи Министерството на икономиката, на фона на опасенията за крехкостта на веригите за доставки и зависимостта от Южна Корея и Тайван за чипове.


Най-голямата икономика в Европа успя да убеди редица големи световни производители на чипове да изградят заводи в Германия, като предложи субсидии, като част от стратегията EU Chips Act, чиято цел е да удвои дела на блока на ЕС в световното производство на чипове до 20% през 2030 г., според „Аджерпрес“.

Миналия месец американският концерн Intel обяви плановете си да похарчи повече от 30 млрд. евро за изграждането на два завода за чипове в Магдебург, което би било най-голямата чуждестранна инвестиция, правена някога в Германия.

Днес Министерството на икономиката на Берлин разкри, че тайванският производител на полупроводници TSMC също се интересува от инвестиция в производствено предприятие, разположено в Германия, като добави, че е в контакт с TSMC относно евентуално инвестиционно решение. TSMC, най-големият производител на чипове по договор, води преговори с германската провинция Саксония още през 2021 г. за изграждане на фабрика за чипове в Дрезден.

От общия пакет от субсидии на стойност 20 млрд. евро-американската група Intel ще получи приблизително 10 млрд. евро. останалата част ще отиде при други производители на чипове, включително Infineon, Globalfoundries и TSMC.

Парите ще бъдат усвоени от Фонда за климата и трансформацията, считано от 2024 г., заяви германското министерство на икономиката, като добави, че ще може да предлага финансиране на отделни проекти само след получаване на одобрение от Европейската комисия. Сумите, които Берлин иска да отпусне като субсидии, ще трябва да бъдат одобрени от изпълнителния орган на Общността.

Въпреки че германските власти не са разкрили какви субсидии ще предоставят на тайванската група TSMC, конкурентът GlobalFoundries разкритикува намерението на Берлин да предостави субсидии на TSMC, като главният изпълнителен директор на GlobalFoundries Томас Колфийлд заяви пред „Файненшъл Таймс“, че тези държавни средства ще "нарушат конкуренцията". /БГНЕС