Германската икономика ще се възстанови в края на 2021 г.

Мюнхенският институт за икономически изследвания ifo оптимистично оценява перспективите за развитие на конюнктурата във ФРГ през втората половина на тази година. През третото тримесечие БВП на Германия може да нарасне с 6,9% в сравнение със същия период на миналата 2019 г., а през четвъртото – с 3,8%, съобщава ifo .

„От този момент отново ще започне постепен растеж“, предполага експертът на института Тимо Волмерсхойзер. В същото време по оценки на икономистите от ifo БВП на Германия в края на 2020 г. ще се свие с 6,7%.

През 2021 г. експертите очакват значително възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Те прогнозират, че растежът на БВП ще достигне 6,4%, а в края на следващата година ще бъдат достигнати показателите от края на 2019 г.

По отношение на пазара на труда ifo очакват увеличения на дела на безработните в Германия от 5% на 5,9% през тази година и намаляване до 5,6% през следващата. Според техните данни през 2020 г. в Германия ще има 2,7 милиона безработни, а през 2021 г. - 2,6 милиона. Миналата година този показател бе 2,3 милиона души.

От ifo правят уговорката, че в момента прогнозите им могат да бъдат неточни, защото всичко ще зависи от по-нататъшното развитие на пандемията и политическата реакция в тази връзка. /ДВ