Герт Вилдерс започна с фалстарт преговорите за съставяне на правителство

Крайнодесният нидерландски политик Герт Вилдерс призна, че не е започнал "мечтано" в опитите си да състави правителство, след като човекът, когото той назначи да наблюдава коалиционните преговори, напусна заради обвинения в измама, преди да е започнал да изпълнява тази роля, съобщи „Гардиън“.


Вилдерс и неговата Партия на свободата (PVV) спечелиха почти една четвърт от местата в 150-местния нидерландски парламент на изборите миналата сряда, което е с около 10 места повече от предвиденото.

В качеството си на лидер на най-голямата партия и както е обичайно в нидерландската политика, миналата седмица Вилдерс ангажира сенатора от PVV Гом ван Стриен да изпълнява ролята на избран от него "разузнавач" - човек, натоварен със задачата да се движи между партийните лидери, за да сключи сделка.

През уикенда обаче във вестник NRC Handelsblad се появиха твърдения, че Ван Стриен е един от няколкото души, обвинени от Utrecht Holdings в "нередовно" управление на търговските дружества, отделени от Университета в Утрехт и Университетския медицински център в Утрехт. Въпреки че сенаторът отхвърли всички въпроси относно почтеността си и отрече всякакви обвинения в измама, на 27 ноември той се оттегли от политическия процес.

"Този уикенд в медиите се появиха статии за работа в моето минало, в които се поставя под въпрос моята почтеност", заяви той. "Според мен смущенията около това и подготовката на отговор по него не са свързани с настоящата ми работа като скаут. Ето защо уведомих Герт Вилдерс и председателя на парламента, че ще се откажа от задълженията си като скаут ".

Холандските коалиционни процеси обикновено отнемат месеци и не е необичайно те да бъдат прекъсвани от партийната политика. Вилдерс заяви, че ще търси нов разузнавач "с по-голяма дистанция от политиката", който да присъства на първите срещи, които ще бъдат с него, лидера на Зелената левица/Либералната партия Франс Тимерманс, лидера на VVD Дилан Йешилгьоз-Зегериус и ръководителя на либералнодемократичната D66 Роб Йеттен.

Вилдерс, който в предаването X заяви, че е твърдо решен да стане "министър-председател на тази красива страна", призна пред холандските медии, че провалът с Ван Стриен не е бил неговото „мечтано начало" и го разкритикува, че не го е информирал за правната ситуация. "В противен случай знаеш, че това просто ще продължи и ще трябва да прекараш цялата седмица в отричане или опровергаване", каза Вилдерс.

Въпреки че бъдещото правителство може да бъде съставено от PVV, дясната VVD (партията на сегашния министър-председател Марк Рюте), партията "Нов социален договор", ръководена от Питер Омцигт, и нидерландското фермерско гражданско движение (BBB), ръководено от Каролина ван дер Плас, само BBB е дала твърд отговор.

След като преди това изключи Вилдерс, Омцигт заяви, че резултатът трябва да бъде зачитан, а партията му ще "поеме отговорност". Йешилгьоз-Зегериус вече каза, че не би участвала в правителство на Вилдерс, но би била готова да работи в рамките на споразумение за доверие и доставки.

Раул дю Пре, главен политически редактор на Volkskrant, заяви, че подобни ранни изявления са част от типичната шахматна игра на формацията в този пропорционално представителен и раздробен политически пейзаж. "Партията, която губи, винаги казва: "Ние ще изкараме един ход", каза той.

Само ако Вилдерс не успее да направи коалиция, може да бъде поканена друга партия, като например Зелената левица/Либералната партия на Тимерманс, за да опита. Въпреки че най-голямата партия обикновено осигурява министър-председателя, това е само условност.

Междувременно икономисти от ING посочиха, че въз основа на манифестите на четирите десни партии - въпреки факта, че всички те искат строги ограничения на имиграцията - те ще създадат "значително експанзивна" икономика, която "ще доведе до по-голямо търсене на чуждестранни работници"./БГНЕС