Гешев: Смъртта на мигрантите е резултат от дезинтеграцията и войната между институциите

Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи, отново влязохме в световните новини. Ще пожелая успех на колегите за разследването. Това, което видяхме, тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от определени решения, които някои наричат съдебна реформа. Това каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Националната следствена служба (НСлС), свързан с тежкия инцидент с мигранти край с. Локорско, предаде репортер на БГНЕС.

Всичко, което виждаме, организираните групи за трансфер на хора, за трафик на хора, за телефонни измами, са резултат от всичко това. Надеждата ми е, че всички ние, говоря за институциите, виждам сериозните усилия на министър Демерджиев за съвместна работа и за възстановяване на престижа на МВР, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни плащат – на българските граждани. Прокуратурата се опитва да защити българските граждани.

Заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов съобщи, че са направени десетки разпити, над 20 претърсвания на адреси, назначени са експертизи, като някои от тях вече са готови. Той подчерта, че са работили не само по смъртта на загиналите, но и по цялата престъпна дейност на тази група, занимаваща се с каналджийство. По думите му, мигрантите отиват основно в Германия, Франция. А самата група се състои от 6 човека, като самите тайници ги изготвят сами и ги превозват. В хода на разследването е установено, че групата не работи от скоро, а това е пореден превоз, като те са признали, че са извършвали подобни превози два пъти месечно. Заместник-главният прокурор обясни, че шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем, отбили са там, където е намерено впоследствие и превозното средство с мигрантите, отбили са и са видели, че има мъртви и пострадали хора, избягали са и са хукнали да бягат по родните си места, конкретно в Каблешково. От заключението на аутопсиите става ясно, че пострадалите са починали в резултат на задушаване.

Директорът на ГДНП Атанас Илков обяви, че за четирима от задържаните може да каже, че имаме безспорни доказателства. „По-важното е, че изключително бързата реакция на всички служители на МВР доведе до много бърз и удовлетворяващ резултат, т.е. извършителите бяха установени и задържани, благодарение на високия професионализъм на колегите“, каза още той.

Сарафов уточни, че тайниците са изолирани със специално фолио, за да не могат да бъдат засечени с рентгени.

Говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев обяви, че към настоящия момент има привлечени 6 човека за определени престъпления, но разследването е динамичен процес както обвиняемите, така и обвиненията, за които са привлечени към наказателна отговорност, могат да се увеличат. Разпитан е свидетелят, който първоначално е оказал помощ на мигрантите и е образувано досъдебно производство – причиняване смърт на повече от едно лице, а именно 18, вследствие на превоз на пътници, за които лицата, които са извършвали превоз, не са имали съответния лиценз, който би следвало да им бъде издаден от Министерство на транспорта и „Автомобилна администрация“. „Случаят е особено тежък, именно защото е настъпили летален изход за 18 души“, посочи той.

„Дежурният прокурор от СГП, заедно с водещия следовател от НСлС съставиха и съгласуваха постановление за привличане в качеството на обвиняем на 6 човека“, съобщи Кръстев.

Първият обвиняем В.К е организатор на престъпна група с користна цел, повдигнато му е обвинение за превеждане през границата на страната на лица, които нямат разрешение от граничните власти да преминат, както и за каналджийство. Той е ръководил и организирал престъпната група от януари 2022 до 17 февруари 2023 г. За престъплението, за което е привлечен, се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 г., за второто престъпление – вторична престъпна дейност (подпомагане за пребиваване на територията на страната и придвижване на чуждите граждани по отношение на повече от едно лице, по отношение на лица, които не са навършили 16 г., извършено е по опасен за живота им начин), се предвижда затвор от 1 до 6 г. и глоба от 5 000 до 20 000 лв. Той е многократно осъждан, като неговата престъпна дейност датира от 1997 г. и приключва 2023 г., като има наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“, което е изтърпял, именно за каналджийство. Взета е мярка за процесуална процедура за задържане до 72 часа, като наблюдаващият прокурор в рамките на понеделник ще внесе искане в СГС за постоянна мярка задържане под стража, забранено му е и да напуска страната.

Вторият обвиняем П.Я. е участник в престъпната група, осъждан е за кражби, но е реабилитиран към момента.

Третият обвиняем Т.Т. е участник в престъпната група. За това, че е участвал в престъпна група с користна цел и с цел вършене на престъпление каналджийство и незаконно преминаване на границата, се предвижда затвор от 3 до 10 г. Той е осъждан за управление на МПС след употреба на алкохол и за кражби. И за двамата е постановено задържане до 72 часа. В понеделник ще бъде разгледано искане за задържане под стража.

За четвъртия участник в престъпната група има данни, че е напуснал страната, след като е разбрал от медиите, че са открити телата на 18 починали мигранти. Той също е привлечен към наказателна отговорност за участие в престъпна група, спрямо него също е постановено задържане до 72 часа. Дежурният прокурор е издал европейска заповед за арест, която вече е разпространена в Шенгенската информационна система той ще бъде задържан, независимо дали се намира на територията на държава в ЕС. Той не е осъждан.

Петият участник в престъпната група Х.Д., освен че е привлечен за това, че е участвал в престъпна група за каналджийство, е привлечен и за каналджийство за конкретните 52 човека, които са били установени в МСП. Той е привлечен и към наказателна отговорност на причиняване на смърт по непредпазливост, както и че е упражнявал дейност за превоз на пътници, но не е имал лиценз за това. За това престъпление се предвижда затвор от 5 до 15 г. Спрямо нещо също е постановено мярка задържане до 72 часа и забрана за напускане на страната, като той е освободен от наказателна отговорност налагане на административно наказание по НК, тъй като е управлявал МПС без свидетелство, като му е наложена глоба от 1000 лв.

Седмият обвиняем е шофьорът на товарния автомобил А.А., като той също е привлечен за участник в ОПГ, каналджийство и причиняване на смърт по непредпазливост на 18 човека. Осъждан е за кражби и управление на МПС след употреба на алкохол, като настоящите деяния са извършени в изпитателния срок на последното осъждане. Спрямо него също има процесуална мярка задържане до 72 часа.

„Благодарение на бързата координация между институциите и организацията, която лечебните заведения направиха веднага, на всички тридесет и четирима мигранти, които оцеляха след вчерашния инцидент край софийското село Локорско, беше оказана навременна медицинска помощ. 27 от тях бяха приети в пет столични болници, които незабавно сформираха допълнителни екипи, а на останалите беше оказана навременна медицинска помощ и след необходимите изследвания бяха освободени от болнично лечение", съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдение остават 19 души. В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно днес или утре. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” остават 7 пациенти, от които двама в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. Те са седирани и поддържат добра сатурация. Другите петима пациенти са на кислород. В реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ – София има един пациент – контактен, със спонтанно дишане. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ остават четирима души, в стабилно състояние. Двама от тях са с охлузвания, а другите двама са с белодробни изменения и след направени рентгенови изследвания ще останат под лекарско наблюдение до понеделник. В хирургията на МВР болница са четирима души в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация”, обясни д-р Меджидиев и уточни, че в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са прегледани четирима от пострадалите, направени са им необходимите изследвания и са освободени.

„Със съдействието на Държавната агенция за бежанците 14 непълнолетни лица вече са настанени в бежанския лагер в кв. „Военна рампа”, като там на разположение са лекар, медицинска сестра и психолог. На пострадалите са осигурени храна, дрехи и всичко от първа необходимост”, посочи още министър Меджидиев.

„Благодаря на всички медицински екипи, на колегите в болниците и на ЦСМП за проявения професионализъм. Здравната система за пореден път доказа, че в тежки ситуации реагира по изключително адекватен начин”, беше категоричен здравният министър. Той припомни и създадената през вчерашния ден организация, в следствие на която 11-годишно дете с онкологично заболяване беше транспортирано по въздух до Любляна, Словения. /БГНЕС

Тагове: