Гладът все още съсипва живота на децата в Судан

В обширния лагер за разселени лица Калма в Судан Ансаф Омар живее с ужасяващата вина, че е загубила малкото си дете заради продоволствената криза, която е засегнала милиони хора в цялата страна.

"Аз съм силно недохранена, така че не можах да го кърмя", казва 34-годишната Омар пред АФП месец след смъртта на детето си на година и половина в лагера Калма край Няла, столицата на провинция Южен Дарфур.

"Водех го навсякъде - в болници, в лечебни центрове, но накрая то умря", казва тя.

Отчаяни майки като Омар ежедневно се борят около Калма, за да нахранят крехките си и гладни деца, много от които са силно недохранени.

Судан е една от най-бедните страни в света, като една трета от населението - най-малко 15 милиона души - е изправено пред нарастваща продоволствена криза, според данни на ООН.

Близо три милиона от децата в Судан на възраст под пет години са силно недохранени, твърди ООН.

"Над 100 000 деца в Судан са изложени на риск да умрат от недохранване, ако не бъдат лекувани", казва Лени Кинцли, ръководител на комуникациите в страната за Световната продоволствена програма (СПП).

В цялата страна една трета от децата на възраст под пет години са "твърде ниски за възрастта си", а според групата за помощ „Alight“ в почти половината от 189-те населени места в Судан "разпространението на изоставането в растежа е по-значително от 40 %".

Тя съобщи, че през 2022 г. в центровете на „Alight“ в Калма и околностите ѝ са починали най-малко 63 деца по причини, свързани с недохранване.

Судан се бореше с хронични трудности по време на режима на Омар ал-Башир, който беше свален през 2019 г. Тригодишното му управление беше белязано от вътрешни конфликти, лошо управление на правителството и наказателни международни санкции.

През последните години Световната продоволствена програма е намалила наполовина хранителните дажби за вътрешно разселените лица в Калма "поради ограничения във финансирането", заяви Кинцли.

ООН съобщи за 35-процентен недостиг в производството на сорго - основна храна в Судан - през сезона на реколтата 2021-2022 г.

Нуралшам Ибрахим, на 30 години, казва, че вече не може да разчита на помощи, за да изхранва петте си деца.

"Опитваме се да изкарваме някакви пари, работейки на полето извън лагера, но те едва стигат за един ден", казва тя.

"Дори хлябът е твърде скъп".

За други като Омар излизането от лагера в размирния регион Дарфур, където все още спорадично избухва етническо насилие, е рисковано и рядко си заслужава.

"Не ни оставят на мира, когато излезем да работим", казва жената, която изкарва едва 500 судански лири (0,85 долара) на ден, когато работи на полето.

"Жените и момичетата биват изнасилвани, а мъжете - убивани."

Конфликтът в Дарфур, при който загинаха 300 000 души, а 2,5 милиона бяха разселени, може и да е затихнал до голяма степен, но етническото насилие все още може да избухне заради достъпа до вода, земя или добитък.

Според ООН през 2022 г. при сблъсъци в страната са загинали близо 1000 души. /БГНЕС

Тагове: