Главният готвач на кралица Елизабет разкрива петте „картофени“ грешки

Картофите са почти задължително ястие на всяка трапеза, но всички допускаме грешки при приготвянето им. Това твърди британският готвач Джеф Бейкър, който е готвил за покойната кралица Елизабет. Както пише Mirror, става дума за пет грешки, които развалят вкуса на едно ястие.

По-специално, много хора използват стари картофи за готвене, вместо да купуват пресни. Според готвача, ако зеленчукът е омекнал и спаружен, трябва да се изхвърли.

Той също така съветва да изберете вида на картофа според начина на приготвяне. Някои са по-подходящи за пържене, докато други са по-добри за варене или задушаване. Правилният сорт ще изведе вашето ястие на по-високо вкусово ниво.

Друга грешка е използването на прекалено много масло. Това води до картофи, които могат да бъдат попрегорели отвън, но донякъде сурови отвътре.

За бързо приготвяне се препоръчва зеленчуците да се варят 10 минути в подсолена вода преди пържене.

Бейкър посочва, че повечето хора готвят картофите си в много малък съд. Поради това, вместо да се пържи и да получи хрупкава коричка, той започва да се задушава. По-добре е да вземете допълнителен съд и да получите резултата, който сте планирали. Освен това картофите често се оставят във фурната твърде дълго. „Бих препоръчал поне 30 минути при 220C/200C вентилатор, като проверявате на всеки 10-15 минути и разклащате, за да стане хрупкав. Ако все още не сте сигурни след тези 30 минути, извадете картофа и го опитайте. Не само можете да проверите дали е готово, но можете също така да пробвате първите хапки от най-хрупкавите пържени картофи някога“, каза Бейкър. /БГНЕС