Грузия предотврати "украински заговор" за пренасяне на експлозиви до Русия през България, Румъния и Турция

Грузинските власти съобщиха, че са осуетили координирани от украински гражданин планове за прекарване на няколко взривни устройства от Украйна в Русия през Грузия, предаде АФП.


Шестте устройства са "внесени в Грузия на 19 януари от украинския град Одеса през Румъния, България и Турция в миниван, принадлежащ на украински гражданин", съобщи грузинската служба за сигурност.

Те са съдържали 14 килограма С-4 - пластично взривно вещество.

Тбилиси е обвиняван в засилено сътрудничество с Кремъл, въпреки че руски сили са разположени в части от Грузия от 2008 г., когато Москва нахлу в кавказката държава.

Властите конфискуваха три от тях на грузинско-руския граничен контролно-пропускателен пункт, а други три намериха в столицата Тбилиси, се казва в изявлението на службата за сигурност.

Според изявлението Андрей Шарашидзе, украински гражданин от грузински произход, е координирал плана.

Седем грузинци, трима украинци и двама арменци също са участвали в транспортирането на взривните устройства, но "никой от тях не е знаел за наличието на експлозиви" в минивана, се казва в изявлението.

Сближаването на Грузия с Москва обтегна отношенията между Тбилиси и Киев.

Отношенията се влошиха още повече, когато грузинските власти вкараха в затвора прозападния бивш президент Михаил Саакашвили, който има украинско гражданство.

Зеленски обвини грузинските власти, че "бавно убиват Саакашвили" в ареста по нареждане на Кремъл, тъй като според лекарите здравето на политика се е влошило.

През септември грузинското правителство заяви, че заместник-началникът на военното контраразузнаване на Украйна и бивш заместник-министър на вътрешните работи на Грузия Гиорги Лорткипанидзе е подготвял преврат в Грузия.

През юли Киев нареди на грузинския посланик да напусне страната, година след като отзова своя пратеник от Тбилиси.

През същия месец Украйна наложи санкции на водещата грузинска авиокомпания Georgian Airways заради възобновяването на полетите до Русия. /БГНЕС