Гуардиола: Легенди като Никлаус и Джордан са губили по-често, отколкото са печелили

Пеп Гуардиола защити своя Манчестър Сити от това, че отборът все още не е печелил Шампионската лига, акцентирайки върху това, че дори спортни легенди като Джак Никлаус и Майкъл Джордан са губили по-често, отколкото са печелили. Сити се изправят срещу Байерн Мюнхен в четвъртфиналите на ШЛ, като първият мач е на „Етихад“ във вторник вечер, след като достигнаха последните осем в турнира шест поредни пъти, но все още не са вдигали трофея.

Най-близо до триумф „гражданите“ бяха през 2021 година, когато те загубиха от Челси с 0:1 в Порто. Гуадиола грабна отличието на два пъти с Барселона и приема факта, че очакванията след идването му начело на манчестърци е било, че ще изведе „небесносините“ до европейски триумф, казвайки: „Искаме да опитаме. Чест е да бъдем тук, срещу елитен клуб като Байерн Мюнхен. Щастливи сме да бъдем тук. Трябва да си го заслужим. Преди 6-7 години, когато пристигнах тук „ти си тук, за да спечелиш Шампионската лига“. Случва се всеки сезон. Опитахме всеки сезон, но има отбори, срещу които се изправяме и са също добри и искат да спечелят турнира“.

Искаме да опитаме, но това не означава, че ще спечелим. Джак Никлаус, колко Мейджъра изигра той в кариерата си? 120? Колко спечели? 18 – уау. Той загуби повече, отколкото спечели. Майкъл Джордан, най-добрият атлет, спечели шест титли на НБА. Колко години игра той? 16? Той загуби повече, отколкото спечели. Тези срещи са толкова трудни. Важното е да сме тук, да играем добре и дадем максимума си. Ако загубя, загубя. Не съм перфектен“, каза още Пеп.

В утрешния сблъсък Сити ще се изправят срещу отбор на Байерн с Томас Тухел начело. Именно Тухел спечели дуела с Гуардиола на финала в ШЛ преди два сезона, като двамата бяха съперници и в Бундеслигата, където испанецът бе начело на Байерн, а Тухел на Майнц 05 и Борусия Дортмунд. Преди достигането си до четвъртфиналите, баварците бяха ръководени от Юлиан Нагелсман.

И двамата са много креативни по отношение на тактическите формации и начина на игра. Видяхме начина, по който Байерн Мюнхен играе при Тухел, но може би утре той ще опита нещо ново. Винаги се опитваме да сме готови и да разберем какво е това. Те притежават качество във всички зони на терена. Щеше да ни бъде трудно срещу Нагелсман и ще бъде трудно срещу Тухел. Но същевременно, не обръщам много внимание върху тях, а се опитвам да се концентрирам върху нашия тим. Байерн не е отбор, който е изграден с мисълта, че нещата ще се получат на реванша. Те ще дойдат тук за победата. От моя опит при тях, няма значение къде играеш – трябва да си Байерн Мюнхен и да търсиш успеха. Ако се защитават повече от обикновеното, ще е защото се справяме добре, а не защото техният подход е да дойдат тук и да стоят дълбоко в отбрана“, добави Гуардиола. /БГНЕС