Гутериш: UNRWA е спасителна линия на надеждата за палестинците

Ръководителят на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш защити агенцията на ООН за палестинските бежанци като "спасителна линия на надеждата и достойнството" и призова за увеличаване на помощите в Газа, предаде АФП.


По време на посещението си в йорданския бежански лагер Вихдат в столицата Аман, Гутериш заяви, че би било "жестоко и неразбираемо" да се спрат жизненоважните услуги на UNRWA за палестинските бежанци в целия регион.

Забележките му идват в момент, когато агенцията е изправена пред финансова криза, след като някои ключови държави донори прекратиха финансирането след израелските обвинения, че няколко служители на UNRWA в Газа са участвали в нападението на Хамас на 7 октомври.

Ръководителят на агенцията на ООН Филип Лазарини заяви, че Израел окончателно ѝ е забранил да извършва доставки на помощи в северната част на Газа, където заплахата от глад е най-голяма.

Гутериш нарече решението за блокиране на конвоите на UNRWA "напълно неприемливо" и заяви, че "сега е абсолютно необходимо да има масирани доставки на хуманитарна помощ, а това означава да се отворят повече входни точки".

В агенцията работят около 30 000 души в палестинските територии, Йордания, Ливан и Сирия, които предоставят здравни грижи, образование и други основни услуги.

"Трябва да се стремим да запазим единствените по рода си услуги, които UNRWA предоставя, защото това поддържа надеждата", заяви Гутериш по време на посещението си в лагера.

"В един мрачен свят UNRWA е единственият лъч светлина за милиони хора. Виждам тази надежда тук. Сега повече от всякога не трябва да отнемаме тази надежда", добави той.

Той също така се опита да "отдаде почит на 171 жени и мъже от UNRWA, които са били убити в Газа - най-големият брой смъртни случаи на служители на ООН в нашата история".

През януари Израел твърдеше, че 12 от 13 000-те служители на агенцията в Газа са участвали в нападението на 7 октомври срещу Южен Израел.

Няколко правителства преустановиха вноските си за агенцията, въпреки че след това някои от тях възобновиха плащанията.

Организацията на обединените нации започна както вътрешно, така и независимо разследване, но заяви, че Израел не ѝ е предоставил никакви доказателства в подкрепа на твърденията срещу нейните служители.

Според израелски данни, в резултат на нападението на Хамас са загинали 1160 души, предимно цивилни.

Израел отговори с безмилостна военна кампания, в резултат на която досега са загинали 32 226 души, предимно жени и деца, по данни на здравното министерство на Газа. /БГНЕС