Гутериш: COP28 да се откаже от изкопаемите горива

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова на COP28 да бъде постигнато споразумение за поетапно премахване на изкопаемите горива, като настоя преговарящите да проявят гъвкавост в последните часове на срещата на върха за климата, предаде АФП.


По-малко от ден преди планираното закриване на срещата на върха в Дубай, Гутериш отлетя обратно и предупреди, че все още има "големи пропуски", които пречат на постигането на консенсус.

"Намираме се в надпревара с времето", заяви Гутериш пред репортери.

"Сега е моментът за максимална амбиция и максимална гъвкавост", каза Гутериш. "Време е да преминем на свръхвисока скорост, за да преговаряме добросъвестно."

Гутериш, който превърна климата в свой основен приоритет, призова преговарящите да се съсредоточат "единствено върху справянето с основната причина за климатичната криза - производството и потреблението на изкопаеми горива".

Той призова на срещата на върха да се признае "необходимостта от постепенно премахване на всички изкопаеми горива" - позиция, на която се противопоставят производителите на петрол, водени от Саудитска Арабия.

В призива си за гъвкавост Гутериш заяви, че трябва да се обърне внимание и на опасенията на производителите на изкопаеми горива и че не всички държави ще носят еднаква непосредствена отговорност.

Призивът за действие "не означава, че всички страни трябва да се откажат от изкопаемите горива едновременно", каза Гутериш.

"Но това означава, че в световен мащаб постепенното спиране на изкопаемите горива трябва да бъде съвместимо с нулевата нетна стойност през 2050 г. и с ограничението за повишаване на температурата с 1,5 °С" над прединдустриалните нива, каза той. /БГНЕС

Тагове: