Гутериш: Договорът за открито море трябва да бъде "амбициозен"

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите да се споразумеят за "силен и амбициозен" договор за защита на открито море, тъй като планираният край на преговорите наближава.

След 15 години официални и неофициални разговори делегатите от 20 февруари се събират в Ню Йорк, за да обсъдят текст, който има за цел да защити почти половината от планетата.

Това е третият "заключителен" кръг от преговори за по-малко от година и трябва да приключи в петък.

"Нашият океан е подложен на натиск от десетилетия. Не можем повече да пренебрегваме извънредната ситуация с океаните", заяви Гутериш в послание, прочетено пред преговарящите.

"Въздействието на изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването се усеща остро по целия свят, като засяга околната среда, поминъка и живота ни", добави генералният секретар.

"Приемайки стабилно и амбициозно споразумение на тази среща, вие можете да направите важна крачка напред в борбата с тези разрушителни тенденции и да подобрите здравето на океаните за идните поколения."

Откритото море започва от границата на изключителните икономически зони на държавите, които се простират до 200 морски мили (370 км) от бреговата линия. По този начин те не попадат под юрисдикцията на нито една държава.

Макар че откритите морета обхващат над 60 % от световния океан и почти половината от повърхността на планетата, те отдавна привличат много по-малко внимание от крайбрежните води и няколко емблематични вида.

Актуализираният проект, публикуван миналия уикенд, все още е пълен с клаузи в скоби и множество варианти по някои основни въпроси, които ще определят стабилността на окончателното споразумение.

Наблюдателите, които разговаряха с АФП, обаче бяха оптимистично настроени в сряда благодарение на значителния напредък в преговорите през последните дни.

"С гъвкавост и постоянство можете да постигнете резултат, който да помогне да се гарантира, че нашият океан ще бъде по-здрав, по-устойчив и по-продуктивен, което ще бъде от полза за нашата планета и човечеството", заяви Гутериш. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ