Гутериш: Нищо не може да оправдае актовете на терор срещу Израел

Признавам законните оплаквания на палестинския народ. Но нищо не може да оправдае тези терористични актове и убийствата, осакатяванията и отвличанията на цивилни.


Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш след среща на висши ръководители за обсъждане на безпрецедентните събития в Израел и палестинската територия.

"Позволете ми да повторя пълното си осъждане на отвратителните атаки на Хамас срещу израелски градове и села в периферията на Газа, които оставиха над 800 мъртви и повече от 2500 ранени израелци", каза Гутериш.

"Повтарям призива си за незабавно прекратяване на тези атаки и освобождаване на всички заложници. Дълбоко съм разтревожен от съобщенията за над 500 палестинци, включително жени и деца, убити в Газа и над 3000 ранени. Докато признавам законните опасения на Израел за сигурността, аз също напомням на Израел, че военните операции трябва да се провеждат в строго съответствие с международното хуманитарно право", добави той.

По думите му цивилните трябва да бъдат уважавани и защитавани по всяко време, а гражданската инфраструктура никога не трябва да бъде цел.

Около 137 000 души в момента се укриват в ивицата Газа – като броят им нараства с продължаващите тежки обстрели и въздушни удари.

"Дълбоко съм разстроен от днешното съобщение, че Израел ще започне пълна обсада на ивицата Газа, без да се допуска нищо – без електричество, храна или гориво. Призовавам всички страни и съответните страни да разрешат достъп на ООН за доставяне на спешна хуманитарна помощ на палестинските цивилни, хванати в капан и безпомощни в ивицата Газа", заяви Гутериш, който призова международната общност да мобилизира незабавна хуманитарна подкрепа.

Генералният секретар на ООН призова за дългосрочен хоризонт и избягване на необратими действия, които биха насърчили екстремистите и биха обрекли всякакви перспективи за траен мир.

"Време е да прекратим този порочен кръг от кръвопролития, омраза и поляризация. Израел трябва да види законните си нужди от сигурност материализирани – а палестинците трябва да видят реализирана ясна перспектива за създаването на собствена държава.

Само договореният мир, който изпълнява легитимните национални стремежи на палестинците и израелците, заедно с тяхната сигурност – дългогодишната визия за решение за две държави, в съответствие с резолюциите на ООН, международното право и предишни споразумения – може да донесе дълго- термин стабилност за хората от тази земя и за по-широкия регион на Близкия изток", подчерта Гутериш в заключение.

БГНЕС припомня, че над 100, вероятно повече, израелци – цивилни и военни – са заловени от въоръжени групи, включително жени, деца и възрастни хора. Някои са държани за заложници в Израел, а много други са отведени в ивицата Газа.

Междувременно Хамас и Палестинският ислямски джихад изстреляха хиляди безразборни ракети, които достигнаха централен Израел, включително Тел Авив и Йерусалим. Палестинската въоръжена групировка Хамас заплаши да убие израелските заложници, ако израелската армия извърши въздушни удари без предварително предупреждение срещу жителите на ивицата Газа. /БГНЕС