Гутериш: Светът не успява да защити цивилните в зоните на военни действия

Светът се проваля в защитата на цивилното население, докато броят на хората, въвлечени в конфликти и хуманитарните катастрофи от това рязко нарасна през миналата година, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде АФП.


През 2022 г. ООН отчита 53% увеличение на броя на смъртните случаи сред цивилното население в сравнение с предходната година, като в 12 конфликта са регистрирани близо 17 000 смъртни случая сред цивилното население.

Позовавайки се на смъртните случаи на цивилни граждани в Украйна и Судан, разрушените училища в Етиопия и щетите по водната инфраструктура в Сирия, Гутериш предупреди Съвета за сигурност на ООН, че "светът не успява да изпълни ангажиментите си за защита на цивилните граждани - ангажименти, залегнали в международното хуманитарно право".

Гутериш, седнал до руския посланик Василий Небензя, заяви, че изследванията на ООН за отношението към цивилното население на военни зони показват, че 94% от жертвите на "взривни оръжия" в населени райони са били цивилни през миналата година, докато повече от 117 милиона души са изправени пред остър глад главно поради войни и несигурност.

Само в Украйна, която повече от година се бори с руската инвазия, ООН регистрира близо 8000 смъртни случая на цивилни граждани и над 12 500 ранени, макар да добави, че действителните цифри вероятно са по-високи.

В световен мащаб броят на бежанците, принудени да напуснат домовете си "поради конфликти, насилие, нарушаване на човешките права и преследване", е достигнал 100 милиона, добави ръководителят на ООН.

Пред Съвета за сигурност във вторник говори и Миряна Сполярич, председател на Международния комитет на Червения кръст, която заяви пред членовете, че "докато се срещаме, безброй цивилни в конфликти по света преживяват истински ад".

"Всяка минута следващата ракета може да унищожи дома им, училището им, клиниката им и всички в нея", каза тя. "Всяка седмица може да им свършат храната или лекарствата".

Ален Берсе, президент на Швейцария, която пое ротационното председателство на Съвета през май, заяви, че всички страни в конфликти трябва да спазват международното хуманитарно право.

"Конфликтите са основната причина за глада", каза той. "Все повече хора са изправени пред остра продоволствена несигурност", като повечето от тях са концентрирани в конфликтни зони като Демократична република Конго, Судан и Сахел "или на други места, където насилието е ендемично, като Хаити".

Френският посланик в ООН Никола дьо Ривиер изтъкна предполагаемите нарушения на човешките права, извършени от Русия в Украйна и от руската наемническа група "Вагнер" в Централноафриканската република и Мали.

Увеличаването на броя на цивилните граждани, убити във въоръжени конфликти през миналата година, е "много тревожно", добави той.

"Цивилните граждани страдат от смъртоносните последици на въоръжените конфликти от твърде дълго време", каза Гутериш. "Време е да изпълним обещанието си да ги защитим", добави той./БГНЕС