Гутериш: Цензурата в медиите е във възход

Свободата на печата е обект на атаки във всяко кътче на света, заяви днес ръководителят на ООН, като осъди посегателствата срещу журналисти и разпространението на дезинформация, предаде АФП.


В навечерието на Световния ден на свободата на печата в сряда Антонио Гутериш отправи призив към журналистите и медиите по света.

"Цялата ни свобода зависи от свободата на пресата", каза той във видеопослание, наричайки я "основа на демокрацията и справедливостта" и "жизненоважна за правата на човека".

"Но във всяко кътче на света свободата на пресата е обект на атаки", добави генералният секретар на ООН.

Гутериш не назова имена на затворени журналисти и не хвърли вината върху държавите, но други оратори изтъкнаха отделни случаи, като този на американския журналист Еван Гершкович, задържан в Русия по обвинения в шпионаж, които той отхвърля.

"Идвам от страна, Иран, където да си журналист е престъпление... (и) може да те вкарат в затвора, да те убият, да те измъчват", каза Масих Алинеджад, иранско-американски журналист, живеещ в изгнание.

По данни на "Репортери без граници" през 2022 г. при изпълнение на служебните си задължения са били убити 55 журналисти и четирима медийни работници.

"Истината е застрашена от дезинформация и реч на омразата, които се стремят да размият границите между фактите и измислицата, между науката и конспирацията", заяви Гутериш.

Журналистите, добави той, "са рутинно тормозени, сплашвани, задържани и в затворите".

Други оратори изразиха подобна загриженост, като ръководителят на ЮНЕСКО, която организира събитие в ООН в Ню Йорк по този повод на 3 май, също се изказа.

Одри Азуле заяви, че дигиталната епоха променя целия информационен пейзаж - което прави "професионалната, свободна и независима журналистика" по-необходима от всякога.

Тя заяви, че тормозът и сплашването на журналисти са неприемливи.

"Намираме се на нов кръстопът", каза тя. "Сегашният ни път ни отдалечава от информирани обществени дебати... път към все по-голяма поляризация."

Издателят на "Ню Йорк Таймс" А. Г. Сулцбергер обърна внимание на случая Гершкович, журналист от "Уолстрийт Джърнъл", който беше задържан в Русия в края на март.

Той "остава в руски арест по фиктивни обвинения и трябва да бъде освободен", заяви Сулцбергер.

Сулцбергер каза, че не само преките репресии застрашават журналистите и свободата на информацията.

"Когато свободната преса ерозира, ерозията на демокрацията почти винаги я следва".

Генералният секретар на Амнести Интернешънъл, Агнес Каламард, заяви, че цензурата е укрепила позициите си в световен мащаб.

"За съжаление, цензурата се е превърнала в позиция по подразбиране на много правителства по отношение на контрола върху знанието на техните общества", каза тя./БГНЕС