Хигинс ще е съперник на Ян във финала на Мастърс

Ветеранът Джон Хигинс се класира за финала на Мастърс за пети път в кариерата си, след като победи англичанина Дейвид Гилбърт с 6-4 във втория полуфинал от надпреварата. В спорт за титлата 45-годишният Хигинс ще срещне китаеца Ян Бинтао, който по-рано вчера детронира миналогодишния шампион Стюарт Бингам.

Джон Хигинс за пети път ще играе финал на Мастърс.

Гилбърт започна двубоя с брейк от 80, за да вземе откриващия фрейм, но Хигинс отговори със сенчъри и изравни. Гилбърт отново излезе напред и можеше да поведе с 3-1, но допусна две грешки от удобни позиции, който позволи на съперника му да се оттегли при равенство на почивката. Шотландецът направи още една стотица, а след това и халф-сенчъри брейк, за да дръпне с 4-2, но Гилбърт не се предаде и взе следващите две партии за 4-4. В решаващите моменти Хигинс за пореден път доказа своя характер и надделя, затваряйки мача с 6-4.

Днес двукратният шампион ще се изправи срещу 20-годишния дебютант Ян Бинтао, който може да се превърне в най-младия шампион в надпреварата от Рони О'Съливан през 1995 година насам, когато Ракетата е само на 19 години. От своя страна Хигинс може да се превърне в най-възрастния победител в историята, подобрявайки рекорда на Бингам, който бе на 43, когато триумфира миналата година.

"Много съм щастлив, че продължавам напред. Знаех, че ще ми бъде трудно и мога да подобря играта си за финала. Ян е брилянтен играч и има мъдра глава на млади рамене, а сега вече започна да вярва, че може да печели тези турнири, за разлика от предишните години", коментира Вълшебника от Уишоу след успеха.

Финалът на Мастърс започва в 15:00 часа българско време и е във формат 10/19, като победителят ще прибере чек за 250 хиляди паунда. /БГНЕС