Япония започна изпускането на вода от АЕЦ Фукушима

Япония започна да изпуска отпадни води от авариралата ядрена централа "Фукушима" в рамките на операция, за която настоява, че е безопасна, въпреки че предизвика яростна реакция от страна на Китай.


Началото на изхвърлянето на около 540 олимпийски плувни басейна вода в Тихия океан в продължение на няколко десетилетия е голяма стъпка в извеждането от експлоатация на все още изключително опасния обект 12 години след една от най-тежките ядрени аварии в света, предаде АФП.

Видеозапис на живо, предоставен от оператора на централата TEPCO, показа инженери зад компютърни екрани и официално лице, което каза - след обратно броене - че "клапаните в близост до помпите за транспортиране на морска вода се отварят".

Наблюдатели от атомния надзорен орган на ООН, който одобри плана, трябваше да присъстват на мястото на процедурата, а по-късно в четвъртък работниците на TEPCO трябваше да вземат водни проби.

Преди операцията около 10 души проведоха протест в близост до площадката, а около 100 други се събраха пред централата на TEPCO в Токио.

"Това е все едно да хвърлиш атомна бомба в океана. Япония е първата страна в света, която е била атакувана с атомна бомба, и министър-председателят на страната взе това решение", заяви 68-годишният Кеничи Сато.

Китайското министерство на околната среда разкритикува плана на Япония като "изключително егоистичен и безотговорен", като заяви, че ще "проследи и проучи" въздействието върху своите води.

Множество аварии

С около 1000 стоманени контейнера, които задържат водата, TEPCO заяви, че трябва да освободи място за извозване на изключително опасното радиоактивно ядрено гориво и отломки от авариралите реактори.

Три от реакторите в централата "Фукушима-Даичи" в североизточна Япония се разтопиха след мощно земетресение и цунами, при които през 2011 г. загинаха около 18 000 души.


Оттогава TEPCO е събрала 1,34 млн. куб. м вода, замърсена при охлаждането на авариралите реактори, както и подпочвени води и дъжд, които са се просмукали в тях.

От днес до март 2024 г. TEPCO ще извърши четири изпускания на пречистената вода. Първото изпускане ще отнеме около 17 дни.

Около 5 трилиона бекерела - мярка за радиоактивност - тритий ще бъдат освободени през тази финансова година, добавиха от TEPCO.

Япония настоява, че всички радиоактивни елементи са били филтрирани, с изключение на трития, чиито нива са безвредни и по-ниски от тези, които се изхвърлят от действащите атомни електроцентрали, включително в Китай.

Това твърдение се подкрепя от повечето експерти.

"При изпускането си в Тихия океан тритият се разрежда допълнително в огромна водна маса и бързо достига ниво на радиоактивност, което не се различава съществено от това на нормалната морска вода", казва Том Скот от Бристолския университет в Англия.

"Следователно той представлява много малък риск, а самият риск намалява с времето поради относително краткия период на полуразпад на радиоактивното вещество... което означава, че количеството тритий (и следователно рискът) непрекъснато намалява."

Безопасност на морските дарове

Не всички са убедени в това, като екологичната организация "Грийнпийс" твърди, че процесът на филтриране е погрешен, а Китай и Русия предлагат водата да се изпарява и да се изпуска в атмосферата.


Китай обвини Япония, че третира Тихия океан като "канализация", а още преди изпускането Пекин забрани вноса на храни от 10 от 47 японски префектури и наложи проверки за радиация.

Хонконг и Макао, които са китайски територии, последваха примера тази седмица.

Ресторантите в Пекин и Хонконг, предлагащи суши и сашими, вече са в затруднено положение заради ограниченията.

"Около 80% от морските дарове, които използваме, идват от Япония", заяви хонконгският ресторантьор Яси Чой, който управлява малка кухня за японска храна за вкъщи.

"Ако повече от половината от внасяните от Япония съставки бъдат засегнати, тогава ще ми бъде трудно да продължа да работя".

Анализатори твърдят, че макар Китай да има истински опасения за безопасността, острата му реакция е поне отчасти мотивирана от икономическото съперничество и охладнелите отношения с Япония.

Южнокорейското правителство, което се стреми да подобри връзките си с Япония, не се противопостави, въпреки че много обикновени хора са обезпокоени и организираха протести.

В социалните медии в Китай и Южна Корея се появиха неверни твърдения за изпускането, включително подправени изображения на деформирани риби с твърдения, че те са свързани с Фукушима. /БГНЕС