Японската агенция за момчешки банди се извинява заради обвинения в сексуални посегателства

Най-добрата японска агенция за момчешки групи поднесе извинения за обвиненията в сексуално насилие срещу покойния ѝ основател Джони Китагава, а феновете поискаха фирмата да "разследва изцяло" случая.


Миналия месец японско-бразилският певец Кауан Окамото заяви, че е бил многократно тормозен от Китагава, който създаде развлекателната империя "Джони и съдружници".

Окамото твърди, че Китагава, който почина от инсулт на 87-годишна възраст през 2019 г., го е насилвал по време на четиригодишния му престой в агенцията до 2016 г., като е започнал, когато е бил на 15 години.

Той е един от малцината, които публично засягат дългогодишната предполагаема история на сексуално насилие над млади момчета от страна на звездата - полемика, която отново изплува след неотдавнашен документален филм на Би Би Си.

Китагава никога не е бил обвинен в престъпление заради обвиненията, отбелязва АФП.

Джули Фуджишима, племенница на Китагава и настоящ президент на "Джони и съдружници", реагира на въпроса във видеоклип и писмено изявление, публикувани в неделя вечерта.

Във видеото тя се извинява "искрено" за неприятностите, причинени във връзка с обвиненията, и на обвинителите.

"Очевидно е, че не вярваме, че не е имало проблем. Като бизнес и като личност аз абсолютно не толерирам тези действия", се казва в писменото ѝ изявление във връзка с документалния филм и показанията на Окамото.

"От друга страна, за нас не е лесно просто да заявим сами дали отделни твърдения могат да бъдат признати за факти или не, когато не можем да потвърдим това с пряко засегнатото лице, Джони Китагава", пише тя.

"Това не е от случаите, в които може да ви бъде простено, като кажете "не знаех". Но истината е, че не знаех", добави Фуджишима, дългогодишен изпълнителен директор на агенцията.

Група фенове, наречена Penlight, заяви в понеделник, че решението на компанията да направи онлайн изявления, вместо да организира пресконференция, е оставило много въпроси без отговор.

"Искаме от компанията да проведе пълно разследване и да признае фактите по въпроса, да поеме отговорност като корпорация и да се извини на жертвите на сексуално насилие", заяви тя.

Китагава създава своята агенция за таланти през 60-те години на миналия век и създава мегагрупи от J-pop, сред които SMAP, TOKIO и Arashi.

Младите му кадри са известни като "Johnny's Jrs" и се стичат при Китагава с надеждата да се наложат в доходоносната индустрия. /БГНЕС