Ястие от Макдоналдс и клип в TikTok създадоха лъжлива представа за икономиката на САЩ

В епохата на социалните медии прекомерното заплащането за вечеря може да се превърне в покана за всеки да размаха публично юмрук над състоянието на световната икономика.


Вземете пример с ястието за 16 долара от Макдоналдс, което предизвика възмущение в TikTok в края на миналата година. Ако сте го пропуснали, същността е, че в Айдахо има човек, който е платил 16,10 долара за бургер, големи пържени картофи и напитка.

"Разбирам, че има недостиг на работна ръка. Разбирам, че има увеличение на заплатите и редица други неща", казва той във видеото. "Но 16 долара? ... Това е просто лудост."

Дори година по-късно видеото се разпространява в TikTok, Reddit, New York Post и Newsmax заради това, което моментът уж казва за състоянието на американската икономика.

Това се превръща във все по-неудобен проблем за политическите стратези и икономистите от Демократическата партия, които досега не са успели да предадат посланието, че икономиката всъщност се справя чудесно.

Разбира се, цените на бързото хранене са се повишили заедно с всичко останало през последните няколко години, но не с толкова, колкото предполага видеото на TikTok. Бургерът във видеото не е стандартен продукт от менюто на Макдоналдс - това беше еднократен "опушен" двоен четвъртпаундер с бекон и сирене, вид ограничено предложение, което ресторантите за бързо хранене често пускат, за да увеличат продажбите в бизнес, който се движи с тънки маржове.

По данни на Economist това лято средният Big Mac в Америка е струвал 5,58 долара. Това е с около 75 цента повече в сравнение с януари 2020 г., точно преди пандемията да се разрази. Тъй като по-голямата част от ресторантите на Макдоналдс в САЩ са независими, цените варират в различните региони. (Например в богатия град Дариен, Кънектикът, комбинираното ястие Big Mac може да ви струва около 18 долара).

Мегафонът на социалните медии

В епохата преди TikTok или YouTube моментът с бургера за 16 долара щеше да трае няколко секунди. Човекът, който го е купил, може да е поклатил глава и да се е насладил на ястието си или дори да се е върнал на касата, за да попита дали не е станала грешка при отчитането на поръчката му.

Но в ерата на социалните медии възмущението се публикува, се издига и се засилва, подхранвайки възмущението на други хора от свят, в който храната, жилището и бензинът са по-скъпи, отколкото в миналото.

Въпреки инфлационния махмурлук, който държи цените високи, икономиката, по почти всички показатели, би трябвало да е едно от най-големите пера в шапката на президента Джо Байдън през последните три години. Но американските гласоподаватели продължават да казват на социолозите, че не усещат всички добри новини, които икономистите виждат в данните.

В анкета на Си Ен Ен, публикувана по-рано този месец, 72% от всички американци казват, че нещата в страната вървят зле, а 66% заявяват, че икономиката ще бъде "изключително важна" при вземането на решение за кого да гласуват през следващата година.

Мнозинството, 58%, заявиха пред Си Ен Ен в проучване, публикувано през септември, че политиката на Байдън е влошила икономическите условия.

Дори на пръв поглед изолираният случай с ястието за 16 долара в Макдоналдс достигна до бюрото на Службата за дигитална стратегия на Белия дом, която го проследи като едно от многото преувеличени твърдения за икономиката, на които администрацията на Байдън се опитва да противодейства, според в. "Washington post".

Истинският проблем

Може би по-значимият икономически извод от станалото популярно ястие на Макдоналдс не е, че ястието действително е струвало 16 долара, а че човекът е платил за него.

Не е ясно дали потребителят на TikTok, който е публикувал видеото, Тофър Олив, е видял цената на специалното меню, преди да го поръча. Но McDonald's не крие цените си и е ясно, че Олив е платил за него, защото е заснел касовата бележка.

Тази част от историята отразява една по-голяма икономическа тенденция - американците казват, че се чувстват зле от икономиката, когато ги питат социолозите, но действията им говорят друго.

Независимо от по-високите цени и всеобщото лошо настроение американските потребители са изключително склонни да харчат пари за храна, пътувания, билети за концерти и всякакви други стоки.

Потребителските разходи, които са най-големият двигател на американската икономика, доведоха до зашеметяващ годишен ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ от близо 5% през последното тримесечие - повече от два пъти по-висок от предходното тримесечие.

Това не означава, че всички американци процъфтяват, но подсказва, че исторически силният пазар на труда - безработицата е под 4% от близо две години - дава на работниците чувство на сигурност за бъдещите им заплати./БГНЕС