Икономиката на Великобритания се сви с рекордните 11%

През 2020 г., когато Великобритания се сблъска с основната тежест на пандемията COVID-19, тя отбеляза най-големия спад на производството си от повече от 300 години насам, както и по-голям спад от всяка друга голяма икономика, показаха актуализирани официални данни.

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 11,0 % през 2020 г., съобщи Службата за национална статистика. Това е по-голям спад в сравнение с която и да е от предишните оценки на ONS и най-големият спад от 1709 г. насам, според историческите данни, поддържани от Английската централна банка.

Британските статистици редовно актуализират оценките на БВП при наличие на повече данни.

Първоначалните оценки на ONS вече сочеха, че през 2020 г. Великобритания е претърпяла най-големия спад в производството от "Голямото застудяване" през 1709 г. насам. Но съвсем наскоро ONS преразгледа мащаба на спада до 9,3 %, което е най-големият спад от времето непосредствено след Първата световна война.

Дори преди последните ревизии икономическият спад на Великобритания беше най-големият в Групата на седемте, а последната низходяща ревизия го направи по-голям от този на Испания, която отбеляза спад на производството от 10,8 %.

Въпреки това ONS предупреди, че не бива да се правят преки сравнения с други страни, тъй като повечето от тях - с изключение на САЩ - все още не са извършили същия вид задълбочени ревизии като Великобритания.

Низходящата ревизия на БВП отразява по-малкия принос на здравеопазването и търговията на дребно, отколкото се смяташе досега.

"Разходите за здравеопазване бяха по-високи от първоначалните ни оценки, което означава, че общият им принос за икономиката е по-малък", заяви статистикът на ONS Крейг Макларън.

ONS вече беше отчела спада в рутинните грижи, предоставяни от Националната здравна служба на Великобритания, тъй като тя се фокусира върху лечението на пациентите с COVID-19 и ограничаването на разпространението на болестта в болниците.

По-внимателното разглеждане на повишените разходи, с които се сблъскват отделните търговци на дребно, също доведе до низходяща ревизия на приноса на сектора, докато фабричната продукция беше ревизирана нагоре, за да се отчетат по-ниските разходи за суровини.

Британската икономика се възстанови рязко през миналата година и през ноември 2021 г. възстанови размера си отпреди пандемията. Но бързо растящата инфлация означава, че Банката на Англия очаква икономиката да се върне в рецесия по-късно тази година.

ONS ще публикува актуализирани данни за растежа за 2021 г. и първата половина на 2022 г. на 30 септември. /БГНЕС, Ройтерс