Илхам Алиев: ЕС и Франция демонизират Азербайджан

Европейския съюз и Франция демонизират Азербайджан; не съществуват планове да нападнем Армения, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев, предаде АФП.


Изказванията бяха направени в момент, когато външните министри на Армения и Азербайджан се срещнаха за мирни преговори в Берлин в нов опит за разрешаване на продължаващия от десетилетия конфликт между съседните кавказки държави.

Миналия месец висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че "всяко нарушаване на териториалната цялост на Армения ще бъде неприемливо и ще има тежки последици за отношенията ни с Азербайджан".

По време на среща с германска икономическа делегация Алиев осъди коментарите на Борел като "скрита заплаха към Азербайджан".

Той заяви, че Азербайджан не планира да напада Армения и е ангажиран с мирните преговори.

Азербайджанският лидер също така разкритикува френския президент Еманюел Макрон.

"Това е инсинуация на Макрон. Това е част от политиката на демонизиране на Азербайджан", каза той.

Армения заяви, че се страхува от по-нататъшно азербайджанско нападение, след като Баку пое контрола над Нагорни Карабах в светкавична офанзива през септември миналата година.

При тази кампания цялото арменско население на анклава - над 100 000 души - избяга в Армения.

Оттогава насам Баку многократно обвинява Париж и лично Макрон, че са пристрастни към Ереван и се опитват да разпалват конфликти в Кавказ, като въоръжават арменските военни.

През декември външното министерство на Азербайджан заяви, че е изгонило двама френски дипломати заради действия, които според него са "несъвместими с дипломатическия им статут". /БГНЕС