Ин Витро или Ин Виво: Журналисти VS властимащи

В последните години скандалните словесните престрелки между представители на властта и журналисти, които отразяват работата им, стават все по-дръзки, предаде репортер на БГНЕС.

Поглед в близкото, а и далечното минало показва, че култов в историята на размяната на реплики между властимащите и представителите на медиите си остава скандалът „Ин витро – ин виво“, при който в сградата на Народното събрание депутат предложи на жена от НПО за дами с репродуктивни проблеми да й направи бебе по естествен път, тоест да осъществи сексуален контакт с нея.

Скандалът датира още от далечната 2008-а година. В сградата на Народното събрание са се събрали представителки на неправителствени организации, сред които е и пловдивчанката Анна Зашева от Фондация „Зачатие“. Жените са в парламента, за да лобират за това държавата да помага на двойките с репродуктивни проблеми. По време на заседание на здравната комисия в парламента един от депутатите се обръща към Зашева с думите: „Като не можете да забременеете ин витро, елате ни ин виво" /на живо/“. Скандалната реплика предизвиква буря в парламента, а Зашева се разплаква от обидата. В нейна защита се изказват десетки организации и хиляди български жени, които с години мечтаят за свое собствено дете. Впоследствие дори след преслушване на записите на микрофоните по време на заседанието не става ясно с точност кой е автор на думите, но се предполага, че това е тогавашният член на здравната комисия и депутат от БСП от Монтана Емил Константинов. Самата Зашева дълго време отказва да назове кой е депутатът, изгаврил се така с жените, обърнали се за помощ към Здравната комисия в парламента.

Самият Емил Константинов така и не потвърждава, но и никога не отрича, че е казал подобни думи. Колегите му тогава обясняват, че имал много пиперлив език и от време на време пускал по някоя дебелашка шега. Единствен от депутатите, който посмя да потвърди, че именно Константинов е автор на скандалните думи, бе доц. Борислав Великов. Той се опита да смекчи нещата, като изказа предположение, че дебелашката шега е била насочена към него. Веднага след думите си Константинов потъна в болница, под предлог, че му предстои операция.

В края на ноември 2019 г., друг депутат, този път от групата на Обединените патриоти – Красимир Богданов, нарича журналистите, отразяващи работата на Народното събрание, „хора с телосложение на щангисти или на борци“. Скандалното изказване на депутата е документирано в стенограма на комисията по културата и медиите. Освен всичко според същия депутат журналистите извършвали "насилие над народни представители". Въпреки скандалните изказвания, справка в съдебната практика сочи, че досега няма заведено нито едно дело срещу журналист.

В други държави подобни скандални изказвания водят до оставки и напускане на сградата на парламента. В България има един-единствен такъв знаков случай, когато заради обидни реплики към журналист депутат подава оставката си. Става въпрос за октомври 2017 г., когато в сутрешния блок на Нова тв депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров скастря водещия Виктор Николаев в ефир с предупреждението, че ако си позволи да зададе неудобни въпроси, ще остане без работа. На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на "Грипен"-ите от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка", Тодоров каза: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви /Анна Цолова – бел. ред/. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й". Дни по-късно Тодоров сам напусна парламента, като обяви оставката си в писмо, адресирано лично до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

В сутрешния блок на същата телевизия вицепремиерът Валери Симеонов също си е позволявал да дава съвети на водещите как да си вършат работата с думите "С конкурс ли сте назначен? Сложили са Ви на временен договор и са Ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", обърна се Симеонов към Виктор Николаев. Дни по-късно Симеонов изпрати писмо до медиите, в което заяви, че е подложен на „мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната“. „Настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път“, заяви той.

В писмото си до Борисов Тодоров също заявява, че е обект на политическа атака от медиите.

На фона на тези изказвания, една постъпка на депутата от БСП Александър Паунов през 2018 г. е капка в морето на отношенията властимащи-депутати. В ранната пролет на годината по време на заседание на Временната комисия за разследване на сделката между Гинка Върбакова и ЧЕЗ, Паунов влиза на заседание на комисията. Заради огромното си закъснение, обаче, депутатът не успява да намери място за сядане, и самоволно решава да изхвърли от стол дрехите и служебния лаптоп на журналист от новинарски сайт. При връщането си на заседанието на комисията журналистът пита депутата къде са личните му вещи, но не получава отговор. Заради грубото отношение на Паунов към журналиста, колеги от журналистическата гилдия сезират Етичната комисия в Народното събрание.

Знаков в двустранните отношения властимащи-журналисти ще остане и отговорът на министъра на финансите Владислав Горанов на журналистка от Българската свободна телевизия, че ще й „спрат парите“. Случката се разигра след кратък брифинг в Народното събрание в началото на месец ноември 2019 г., в който министърът даде обяснения относно предложението на управляващите първият ден от болничните да бъде за сметка на работещия. В края на брифинга Владислав Горанов започна да прави сравнения между пенсиите и казуса с болничните, на което журналистката от БСТВ Нора Стоичкова "си позволи" да уточни, че сега разговорът е по-скоро за болничните, а не за пенсиите.

Горанов отвърна с думите "Говорим за каквото преценим, че искаме да говорим, а не каквото вие кажете!“, след което тръгна да си ходи, но Стоичкова му репликира с думите "Не, ние ви задаваме въпроси, а вие отказвате да ни отговорите“. Вече в движение, финансовият министър си позволи да отвърне на тази съвсем резонна забележка с директна, макар и не съвсем уточнена заплаха: "Ти говори за субсидията, щото ще спрат парите!". Според различни тълкувания и слухове, договорката между ГЕРБ и ОП да подкрепят предложението на БСП за 8 лв. на глас са своеобразно извинение за безпрецедентните думи на Горанов.

Вероятно знаков ще остане и случаят от 4-ти декември 2019 г. в сградата на Народното събрание. "С какво бельо сте днес?" С този въпрос депутатът от НФСБ Петър Петров се обърна към журналистка в парламента. В същия ден депутатите обсъждаха размера на минималната пенсия, който да бъде заложен в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Във видеоматериал от случката, публикуван и в Youtube, репортерката се обръща с въпрос към Петър Петров, който седи на фотьойл до председателя на Комисията за борба с корупцията в парламента и депутат от НФСБ Борис Ячев, и го пита защо не е подкрепил поискания от патриотите минимален размер на пенсията от 300 лв.

Журналистката Радослава Маринова така и не получава отговор на въпроса си, но получава насрещен въпрос от страна на народния представител: "А вие сутринта с какво бельо тръгнахте"?

Потресената журналистка успява да отвърне с „Моля?!“, след което Петров най-демонстративно повтаря въпроса си. Следва нова порция неадекватно поведение, повтаряне на въпроса ѝ и нелепи обяснения, докато представителят на „Националния фронт за спасение на България“ се прибира в стаята си.

Самият Петров написа позицията си в пост във Фейсбук, и се възмути от това, че в България не се зачита правото на неприкосновеност на хората: "Какво е лично пространство? Хората имат ли право на неприкосновеност? Не говоря за депутати, а за обикновените граждани. В България няма лично пространство. Всеки може да крещи на непознат, всеки може да издевателства над друг човек. /…./ Бях нападнат вербално от двама души в Народното събрание. Единият ми буташе микрофоните, другият едва не ми бръкна в лицето с камера, която аз се опитах да отместя. Поисках да дам урок на тези двама непознати младежи. Попитах първо кои са? Едва тогава разбрах, че са от четата натрапници, които търсят скандали с хора от НФСБ. Отпъждах ги, но те продължиха да ме тормозят, въпреки, че ясно им казах да ме оставят на мира. За да им покажа какво е това да влезеш непозволено в личното пространство на непознат човек премислих бързо как да им покажа това. Реших, че бельото на човека е нещо лично и е добре да покажа на двамата, че така не бива. Защо бельото? Защото по държанието им оцених, че не са добре възпитани и само нещо лесно за схващане, но стряскащо и необидно може да им покаже за какво иде реч...", се казва в позицията на Петър Петров. /БГНЕС