Индия и Египет установяват стратегическо партньорство

Индийският премиер Нарендра Моди се срещна с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси в Кайро и двете страни обещаха да задълбочат стратегическото си партньорство, предаде АФП.


Те се съгласиха да увеличат инвестициите на Индия, най-гъсто населената нация в света, в Египет, който има най-голямото население в арабския свят от 105 милиона и който сега е в хватката на икономически спад.


Моди, който е на власт от 2014 г., посети в северноафриканската държава и съюзник на САЩ след четиридневно пътуване до Съединените щати, където се срещна с президента Джо Байдън.

Индийският премиер и египетският президент "подписаха съвместна декларация за издигане на отношенията до стратегическо партньорство", което бяха обявили за първи път през януари, когато Сиси посети Ню Делхи, каза говорител на египетския лидер.

Индия и Египет обещаха да увеличат двустранната търговия с милиарди долари, тъй като Индия също засилва инвестициите в Египет, особено във възобновяема енергия.


Египет претърпя продължителна икономическа криза, при която валутата загуби половината от стойността си за една година.

През последните месеци правителството предприе стъпки към диверсификация на чуждестранните инвеститори, които включват също сили от Персийския залив и Китай.

Сиси връчи най-високото отличие на Кайро, Ордена на Нил, на Моди и двамата лидери потвърдиха своя "взаимен ангажимент" за укрепване на отношенията.

Това ще включва "увеличаване на посещенията на високо ниво", улесняване на директните полети между столиците и "развитие на индийски инвестиции в Египет", според президентството в Кайро.

Индия вече е седмият най-голям търговски партньор на Египет, според данни от централната банка на Кайро, като търговията е достигнала 7 милиарда долара миналата година.

Двамата лидери се споразумяха през януари да увеличат индийските инвестиции в Египет, които в момента възлизат на над 3,15 милиарда долара, включително чрез потенциална „обособена земя за индийската индустрия в икономическата зона на Суецкия канал“.

Тези проекти включват завод за екологичен водород на стойност 12 милиарда долара, който ще бъде построен от индийската фирма ACME.

През 2022 г., когато инвазията на Русия в Украйна повиши световните цени на зърното, Индия забрани износа на пшеница, за да защити резервите си и да овладее инфлацията, но предостави изключение на Египет, най-големият вносител на пшеница в света.

Моди покани Сиси на срещата на върха на Г-20, която Индия е домакин през септември. /БГНЕС