Индия и Обединеното кралство близо до завършване на търговското споразумение

Според високопоставен служител на Министерството на търговията на Великобритания Ню Делхи и Лондон са готови да подпишат споразумение за свободна търговия по-късно тази година, съобщи "TVP World".


Споразумението има за цел да засили икономическия растеж и да създаде възможности за двете страни, като представлява важна стъпка към стремежа на Индия да се превърне в основен износител. От друга страна, Обединеното кралство се стреми да разшири достъпа до азиатския пазар за своите първокласни продукти като уиски, луксозни автомобили и правни услуги.

За Индия това споразумение за свободна търговия ще бъде първото с развита държава след временния търговски пакт с Австралия от миналата година. Що се отнася до Обединеното кралство, това е важно усилие за диверсифициране на глобалните му търговски отношения след излизането му от Европейския съюз през 2020 г.

Завършването на 11-ия кръг от преговорите в Лондон отбеляза значителен напредък, като те приключиха по 19 от 26-те глави в проектоспоразумението, включително по чувствителни въпроси, свързани с автомобилния сектор. Въпреки това все още има някои нерешени въпроси, като например правата на интелектуална собственост, правилата за произход и договора за инвестиции, за които източници от министерството на търговията на Великобритания посочиха, че се нуждаят от допълнително обсъждане.


Постигнато е принципно споразумение относно инвестиционните правила, но митническите органи на двете страни все още разработват условията. Въпреки напредъка, министърът на бизнеса и търговията Кеми Баденох подчерта, че "нищо не е окончателно, докато всичко не бъде уредено". Очаква се в предстоящите кръгове от преговори да бъдат разгледани оставащите въпроси.

Споразумението за свободна търговия идва в ключов момент за индийския министър-председател Нарендра Моди, който се стреми да затвърди благоприятния за бизнеса имидж на Индия преди националните избори, насрочени за началото на следващата година. Двете държави са силно заинтересовани от насърчаването на успешна търговска сделка, която ще укрепи икономическите им връзки и ще даде тласък на двустранната търговия, която отбеляза 16,6 % увеличение на годишна база до 20,42 млрд. щатски долара през финансовата година, приключваща през март 2023 г.

Тъй като общите контури на сделката вече са договорени, финализирането на сделката се очаква с нетърпение и може да отбележи значителен етап в икономическите отношения между двете страни. /БГНЕС