Испанската десница печели местните избори, нанасяйки удар на премиера Санчес

Според първоначалните резултати и съобщения в медиите при 95% преброени бюлетини, испанската дясна опозиция отбеляза силни успехи както на местно, така и на регионално ниво на изборите в неделя, което е явен провал за социалистическия министър-председател Педро Санчес.


На вота в неделя, който се разглежда като генерална репетиция за парламентарните избори в края на годината, основната опозиционна Народна партия (НП) събра най-голям брой гласове на общинския вот, след като почти всички бюлетини бяха преброени, сочат официалните данни, предаде АФП.

Освен това партията успя да измести социалистите от няколко региона, в които те бяха на власт, по-специално от източния регион Валенсия, съобщават медиите.

Резултатите ще бъдат удар за Санчес, чиято социалистическа партия управлява четвъртата по големина икономика в еврозоната в коалиция с крайнолявата "Подемос".

Социологическите проучвания сочат, че той ще загуби изборите в края на годината, които се смятат за предвестник на завръщането на десницата.

При преброени над 95 % от гласовете, НП си осигурява 31,47 % от подадените на местно ниво бюлетини срещу 28,28 % за социалистите, което представлява разлика от около 700 000 гласа, сочат официалните данни.

Избирателните секции затвориха в 20:00 ч. (18:00 ч. по Гринуич) след ден, в който гласоподавателите гласуваха за кметове в 8 131 общини, както и за ръководители и асамблеи в 12 от 17-те региона на Испания.

Избирателната активност беше 63,89%, което е по-ниско в сравнение с изборите през 2019 г., когато тя беше 65,19%, сочат официалните данни.

На поста си от 2018 г. Санчес е изправен пред няколко препятствия: умора на избирателите от лявото му правителство, нарастваща инфлация и намаляваща покупателна способност.

По-рано Санчес изрази увереност, че избирателите ще "гласуват положително... за това, което е важно: за общественото здравеопазване, общественото образование и жилищната политика за нашите млади хора", каза той, след като пусна бюлетината си.

Лидерът на опозицията Алберто Нунес Фейхоо, ръководител на дясната НП, призова хората да гласуват "масово", като заяви, че "колкото по-силно е правителството... толкова по-бързо ще се измъкнем от икономическите, институционалните и социалните проблеми, които имаме в нашата страна".

Фейхоо осъди Санчес, че не само угажда на крайната левица, но и на баските и каталунските сепаратистки партии, на които правителството на малцинството му разчита за парламентарна подкрепа.

Той определи гласуването в неделя като референдум против "санчизма" - обиден термин за политиката на Санчес.

От 12-те региона, в които ще бъдат избрани нови лидери, 10 са били управлявани от социалисти - самостоятелно или в коалиция.

Броят на регионите, които НП ще успее да отнеме от социалистите, ще бъде важен за общественото мнение относно това дали Фейхоо е спечелил на този първи тур и дали победата му на общите избори в края на годината се смята за предрешена.

Но Фейхоо има и свои проблеми, по-специално крайнодясната партия Vox, третата по големина партия в парламента, която се надява да се превърне в незаменим партньор на НП.

Съзнавайки, че ключът към спечелването на парламентарните избори е завладяването на центъра, Фейхоо се опитва да смекчи линията на НП, откакто пое поста миналата година, като същевременно държи Вокс на разстояние.

Силно регионално представяне на Vox би отслабило влиянието му./БГНЕС