Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу Шакира

Испанските прокурори поискаха прекратяване на производството за данъчни измами срещу колумбийската суперзвезда Шакира.

Испанските прокурори поискаха прекратяване на производството за данъчни измами срещу колумбийската суперзвезда Шакира, предаде АФП.

Певицата избегна съдебен процес по отделно дело миналата година, като плати висока глоба.

Провинциалната прокуратура за икономически престъпления в Барселона поиска прекратяване на производството срещу Шакира за данъчната 2018 г., на основание от "недостатъчни доказателства".

Съдът в покрайнините на Барселона обяви през юли започването на това производство срещу Шакира, заподозряна, че е използвала дружества със седалище в данъчни убежища, за да избегне плащането на пълния размер на данъка върху доходите и имуществото си през тази година.

През следващия месец певицата плати на съда 6,6 млн. евро, за да демонстрира желанието си да уреди данъчните си дела. В допълнение към сумата, дължима на данъчните власти, тази сума включваше лихви за забава и разходи за уреждане на отношенията.

По друго дело за данъчна измама, отнасящо се за 2012, 2013 и 2014 г., Шакира беше призована в съда през ноември, но в последния момент сключи споразумение с прокуратурата, като по този начин избегна съдебен процес.

Като част от споразумението изпълнителката на "Hips don't lie" беше осъдена да плати глоба в размер на над 7,3 млн. евро, което съответства на "50%" от сумата на измамата. Тя вече е платила на данъчните власти 17,45 млн. евро, за да уреди положението си по това дело.

Певицата, която се премести в Маями заедно с децата си, след като се раздели миналата година с испанския футболист Жерар Пике, също е обект на наблюдение от страна на испанските данъчни власти за 2011 г. /БГНЕС