Испански боен кораб разследва отвличането на „Руен“

Кораб на испанските военноморски сили плава с пълна скорост към българския търговския кораб „Руен“, плаващ под малтийски флаг, който беше отвлечен от пирати, съобщиха от силите на Европейския съюз за борба с пиратството в Сомалия, предаде „Ройтерс“.

Съвместният оперативен център на EUNAVFOR в Испания е получил сигнал за кораба „Руен“, който се намира на около 500 морски мили източно от остров Сокотра, край бреговете на Сомалия. От центърът заявиха, че испанският военен кораб „Виктория“ е изпратен на мястото "с цел събиране на повече информация и преценка на по-нататъшните действия".

"EUNAVFOR продължава да следи това и за други неотдавнашни събития, свързани с пиратство, в зоната на операциите - северозападната част на Индийския океан и Червено море."

Силите добавиха, че координират действията си с по-широките международни военноморски сили Combined Maritime Force.

Британската компания за морска сигурност "Амбрей" заяви, че според нея "Руен" е бил отвлечен от пирати.

"Руен" е собственост на българското Параходство "Български морски флот".

Ако съмненията се потвърдят, това ще бъде първото отвличане на кораб с участието на сомалийски пирати от години, след като усилията на международните военноморски сили за борба с пиратството спряха подобни отвличания в Аденския залив и Индийския океан. /БГНЕС