Испанските кино награди "Гоя" бяха засенчени от нов #MeToo скандал

Елитът на испанското кино се събра в северния град Валядолид в събота вечерта за церемонията по връчването на филмовите награди Гоя. Обвиненията в сексуално насилие, насочени към независим испански режисьор, засенчиха събитието.

Две седмици след като три жени казаха на вестник "Ел Паис", че са били обект на сексуално насилие от страна на режисьора Карлос Вермут, случаят все още разтърсва страната. Вермут отрече да е извършил каквото и да е престъпление.

Един от водещите на церемонията, актьорът Ана Белен, призна, че проблемът "присъства" на четиричасовото събитие, което почете филми, режисирани от Дж. А. Байона и Жюстин Трие.

Испанският премиер Педро Санчес, пристигайки за наградите, каза пред журналисти: "Трябва да променим много неща. Насилието срещу жени е систематично насилие."

По-рано американската звезда Сигорни Уийвър, която беше почетена на събитието, говори за аферата на пресконференция.

„Много съжалявам да чуя за този случай и сърцето ми е с жените“, каза трикратно номинираната за „Оскар“ актриса.

„Именно жените, които говорят за такива злоупотреби, правят по-безопасна средата за всички жени, които работят в тази индустрия“, добави тя.

Уийвър получи награда за цялостно творчество за поредица от филми, включително франчайза "Пришълецът" и "Горили в мъглата".

Наградата за най-добър филм отиде при "Society of the Snow" на Байона за аматьорски уругвайски отбор по ръгби, чийто самолет се разби в Андите през 1972 г.

"Анатомия на едно падане" на Триет спечели наградата за най-добър европейски филм.

Сериозен проблем

Министърът на културата на Испания Ернест Уртасун обеща да открие звено, което да се занимава с подобни обвинения в злоупотреби в сектора.

„Имаме сериозен проблем със сексуалното посегателство и насилието в света на културата и ние като институции трябва да предприемем действия“, каза той.

Испанската филмова академия също обеща да се бори срещу подобни злоупотреби в индустрията.

„Сексуалното насилие и злоупотребата с власт нямат място в света на киното или в испанското общество като цяло“, казаха от академията, която организира наградите.

Изгряваща звезда в независимото кино на Испания, 43-годишният режисьор - чието истинско име е Карлос Лопес дел Рей - спечели две най-добри награди на филмовия фестивал в Сан Себастиан през 2014 г. за "Вълшебно момиче", вторият му игрален филм.

Позовавайки се на трите жени, "Ел Паис" обяви, че сексуалните посегателства са извършени между май 2014 г. и февруари 2022 г. Докладът предизвика гняв в страна, която пое водеща роля в борбата със сексуалното насилие.

Интервюиран от вестника три пъти, Вермут каза, че „не е упражнявал сексуално насилие срещу която и да е жена".

„Винаги съм практикувал груб секс по взаимно съгласие“, заяви той.

От появата през 2017 г. на движението #MeToo редица големи фигури от света на киното бяха обвинени в сексуално насилие. /БГНЕС