Историята на допълнителния ден на високосната година

Четвъртък е 29 февруари. Един необичаен ден в календара, който се случва само на всеки четири години... или почти на всеки четири години.

Ето четири неща, които трябва да знаем за този „допълнителен ден“ през високосните години.

1. Кратност на 4, но не и на 100

Древен Египет се опитва да направи календара си по-близък до естествения цикъл на сезоните. Но именно Юлий Цезар е въвел високосните години с "реформата на римския календар през 708 г." (въвеждането на Юлианския календар през 45 г. пр. н. е.), обяснява Институтът по механика и изчисление на ефимериите (Institut de mécanique céleste et de calcul des éphémérides - IMCCE), част от Парижката обсерватория.

В годините с 366 дни допълнителният ден е бил двойник на 24 февруари, т.е. "шестият ден преди началото на март", откъдето идва и френската дума "bissextile" (високосен ден).

С преминаването към Григорианския календар през 1582 г. "допълнителният ден е добавен в края на февруари, на 29-ия ден", продължи IMCCE.

Тъй като Земята не се върти около Слънцето точно за 365 дни и 6 часа, а за 365 дни, 5 часа, 48 минути и няколко секунди, не всички години, които са кратни на четири, са високосни. Не са такива и годините, които са кратни на 100. Така че 1900 и 2100 г. нямат 29 февруари.

2. Остаряване четири пъти по-бавно

Това казваше магнетичната френска актриса Мишел Морган, която почина на 96-годишна възраст. "Тази привилегия да остарявам четири пъти по-бавно от другите е първата от дългата поредица късметчета, които имах през живота си", разказа жената, която споделя тази необичайна рождена дата с италианския композитор Росини, френския актьор Жерар Дармон, испанския министър-председател Педро Санчес, американския рапър Ja Rule и канадския комик Sugar Sammy.

С шанс едно на 1506 да се родиш на 29 февруари, само няколко милиона души в света имат тази оригинална дата на раждане. За да бъдем точни, във Франция от 1968 г. насам те са 27 832, според данни на INSEE.

На границата с Мексико родените на 29 февруари все пак ще имат право на специален фестивал в малкото тексаско градче Антъни, самопровъзгласило се за световна столица на високосните години от 1988 г. насам.

3. Ден на Ергена

В Ирландия през 2004 г. правителството изплати премия от 100 евро за децата, родени на този допълнителен ден, за да отбележи десетата годишнина от Международната година на семейството, обявена през 1994 г. от ООН.

Ирландците все още имат предвид една стара традиция, датираща от пети век, която превръща 29 февруари в "Ден на ергена" или "Дамска привилегия": денят, в който жените могат да поискат от мъжете да се оженят за тях. Според едни отказът се заплащал с подарък, а според други - с глоба. През 2010 г. това вдъхновява "Високосна година" ("Leap Year"), романтична комедия с Ейми Адамс в главната роля ... обявена за "най-лошия филм на годината" от списание Time.

4. Грешка от 2000 г.

С наближаването на новото хилядолетие всички притеснения се съсредоточиха върху евентуален голям компютърен срив на 1 януари. В крайна сметка 29 февруари 2000 г. се оказа причина за уплахата. Според архивите на АФП компютрите на полицията в България са били временно блокирани, както и японските метеорологични служби, системата за архивиране на съобщения на бреговата охрана на САЩ и общинският данъчен отдел на Монреал.

Компютърната система за измерване на паркингите в Париж трябваше да бъде коригирана машина по машина, тъй като не прогнозираше 29 февруари 2000 г.

Всъщност 2000 г. може и да не е била високосна, тъй като годините, които са кратни на 100, не са такива... Освен ако не са кратни и на 400, като 2000 (или 1600, или 2400). /БГНЕС