Италия предлага обща взаимна проверка за COVID-19

Италия предлага европейските държави да въведат общи взаимни проверки на пътуващите за коронавирус, заяви заместник-министърът на здравеопазването Сандра Дзампа.

В интервю за „Кориере дела Сера” тя споделя, че италианското здравно министерство приключва работа над споразумение за сътрудничество, което може да осигури взаимност с всички европейски държави, започвайки от Германия и Франция. Тези, които отпътуват, и тези, които се връщат, ще бъдат задължени да си направят тест. Това е начин хората да се върнат към пътуванията, но безопасно.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца предложи взаимно тестиране на летищата.

Ако някой от Италия отпътува за Мадрид или Париж, той бива проверен след кацането. Същото се отнася за пътник, пристигащ в Италия от Испания или Франция, обясни министърът.

Ясно е, че тази мярка трябва да бъде прилагана спрямо всички граждани, независимо от тяхната националност.

От 3 юли гражданите на Италия имат право да се придвижват безпрепятствено на територията на страната, а гражданите на държавите от Шенген и Великобритания – да предприемат туристически пътувания на територията на своите страни. От 15 юни италианците получиха възможността да пътуват до други европейски държави, без да преминават задължително през карантина. В средата на август Италия въведе задължително тестване за коронавирус за пристигащите от Хърватия, Испания, Гърция и Малта. /БГНЕС