ИТН: ДБ избърза и с тона си ни спряха да споделим състава на кабинета

Тонът е обострен в последните два дни. С ДБ имахме най голямо припокриване по платформите за политики. Ние имаме последователност. ДБ може би щяха да са първият партньор, с който да споделим състава на кабинета, но това избързване от тяхна страна и с този тон ни спря да го направим. Това каза от своя страна Радостин Василев от ИТН пред БНТ.

Трябва да стартираме разговори между нас първо и тогава ще стартираме отново тези теми. Ние имаме само една среща в духа на парламентаризма с ДПС. Не сме споделяли идеи за кабинет с тях. Необяснимо за мен е опитът на определени кръгове да ни пришият задкулисие на нас. Това е абсурдна теза и може би тази теза ще стане основание за нови избори. Ние не водим преговори с БСП, а водим разговори по секторни политики, уточни Василев. Когато сме готови с лицата ще им кажем кои лица ще изпълняват тези политики, естествено, че те трябва да отговарят на обществения интерес и далеч от всичко, което ние наричаме готово за чегъртане. Ние реагираме по един и същи начин и от ляво и от дясно на парламента, всеки път, когато не сме съгласни с нещо, коментира още Василев.

Предвид ангажимента, който сме поели да няма коалиционни споразумения, такъв документ би имал никакъв юридически ефект. Какво ще се прави всички партии разбират детайлно в контактните групи, посочи Василев.

Ще има препъни камък и той ще се казва някакъв писмен документ. Дълбоко вярвам, обаче, че следващите дни ще има развръзка по въпроса за съставяне на кабинет.

Онзи ден бяхме изненадани, опитваме се да разберем какво се случи тези дни. Това, което не искаме да се случи е, че не искаме да се загуби здравият разум и логиката на нещата. Не искаме да загубим прогреса, който имаше тези дни, коментира и Ивайло Вълчев от ИТН. /БГНЕС