Южна Африка и Китай единодушни за разширяването на БРИКС

Лидерите на Южна Африка и Китай заявиха, че са намерили общ език по въпроса за разширяване на блока на развиващите се пазари БРИКС, след като в Йоханесбург започна среща на върха на групата, която включва Бразилия, Русия и Индия, съобщи "Файненшъл таймс".

Южноафриканският лидер Сирил Рамафоса заяви, че "Южна Африка и Китай имат сходни възгледи относно разширяването на членството в БРИКС", докато приемаше Си Дзинпин на държавно посещение във преди преговорите, на които Пекин настоява да придаде по-голяма тежест на БРИКС като съперник на Г-7.

"Трябва да засилим стратегическото сътрудничество и да насърчим представителството на страните от Глобалния юг", заяви Си по време на едва второто си пътуване в чужбина през тази година.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и министър-председателят на Индия Нарендра Моди също участват в срещата, като техните правителства са сравнително скептични към разширяването на БРИКС при условия, които биха отслабили влиянието им в блока и биха потвърдили претенциите на Китай да оглави развиващия се свят.

На срещата на върха ще присъстват също така индонезийският президент Джоко Уидодо и иранският президент Ебрахим Раиси сред лидерите на държави, които са изразили интерес да станат членове на БРИКС. Посещението на индонезийския президент е част от първото му пътуване до Африка.

Сергей Лавров, външният министър на Русия, пристигна вместо Владимир Путин, който не участва в срещата на върха, тъй като Южна Африка би била правно задължена да го арестува заради повдигнатото му от Международния наказателен съд в Хага по обвинение за военни престъпления в Украйна.

Длъжностни лица, запознати с дискусиите, заявиха, че разговорите са били съсредоточени върху създаването на възможни критерии за приемане на нови участници в БРИКС, които настоящите членове ще трябва да решат дали да одобрят.

Анализатори твърдят, че поради вътрешните разногласия в БРИКС срещата на върха в Йоханесбург може в крайна сметка да постигне съгласие по тези критерии, но да остави приемането на нови членове за бъдещи срещи.

"Бразилия, Индия и Южна Африка не искат влиянието им да намалее в разширената група", каза Зиянда Стюурман, старши анализатор за Африка в Eurasia Group. 

"Те също така не искат да плащат политическа цена за осуетяване на разширяването, като се има предвид, че Китай силно настоява за това, а няколко държави се надяват да се присъединят към блока", каза тя.

На срещата на върха се обсъжда и инициативата на страните от БРИКС да използват местните си валути в търговията помежду си, вместо да фактурират в щатски долари, но анализатори и дипломати не очакват в дневния ред да бъде включена обща валута.

"Тази експанзия на местните валути ще се съсредоточи главно върху юана, подкрепена от настойчивата програма на Китай за интернационализация", заявиха анализатори от южноафриканската Standard Bank. /БГНЕС