Избори в Испания: Крайнодесен стремеж за власт на фона на размирна държава

Избирателите в Испания се готвят за четвъртите парламентарни избори в страната.

На последните избори през април управляващата Социалистическа работническа партия (СРП) не успя да сформира коалиция, след като спечели най-много места - но не и мнозинство - в парламента в Мадрид.

Страната се бори да състави стабилно правителство от 2015 г.

Изборите са засенчени от вълнения в Каталуния и възход на крайнодясната партия Вокс.

Лидерът на партия Вокс Сантяго Абаскал

След гласуването през април премиерът социалист Педро Санчес влезе в преговори за коалиция с левицата Подемос, но те се сринаха - което ги накара да пропуснат срока до септември за съставяне на ново правителство.

На заключителен митинг в петък Санчес каза на поддръжниците си: "Има само два варианта: или да гласуваме за социалистите, така че да имаме правителство, или да гласуваме за всяка друга партия, която да блокира Испания да получи прогресивно правителство." Сегашната му позиция на лидер може да бъде предимство за него, въпреки че никога не е печелил парламентарно мнозинство.

Испанският премиер Педро Санчес

Но последните проучвания на общественото мнение показват, че нито една от страните не печели мнозинство. Вместо това те отново показват преднина за социалистите, но с по-малко гласове в сравнение с изборите през април, а консервативната Народна партия (НП) и Вокс печелят.

Изборите настъпват по-малко от месец, след като Върховният съд на Испания произнесе присъди за затвор на 9 каталунски лидери за опита за независимост, като предизвика протести и насилие по улиците на Каталуния.

Каталунската криза доминира в предизборната кампания, като партиите вдясно - Вокс, НП и дясноцентристите заемат твърда антисепаратистка позиция.

Подкрепата за Вокс скочи на последните избори, като партията спечели 24 места в парламента с повече от 10% от гласовете. В същото време НП претърпя най-лошото си общоизборно представяне. /БГНЕС