Израелски агенти под прикритие убиха 3-ма палестинци в болница на Западния бряг

Израелски агенти под прикритие, някои от които маскирани като медицински персонал, нахлуха в болница на Западния бряг и застреляха трима палестинци, за които ЦАХАЛ твърди, че са бойци на Хамас, като това беше първата подобна операция от 8 години насам, предаде АФП.

Израелските военни заявиха, че силите са влезли в болницата - основно здравно заведение, обслужващо град Дженин и прилежащия му бежански лагер - за да атакуват "терористична клетка на Хамас".

При обявяването на убийството от израелските сили на трима души в болницата, палестинското министерство на здравеопазването подчерта, че здравните заведения се ползват със специална защита съгласно международното право.

"Министърът на здравеопазването призовава спешно Общото събрание на ООН, международните институции и организациите за защита на правата на човека да сложат край на ежедневната поредица от престъпления, извършвани от окупатора Израел срещу нашия народ и здравните центрове", се казва в изявление на управляваното от Хамас министерство.

Кадри от видеонаблюдение, за които се твърди, че са от болницата, показват множество въоръжени мъже и жени, маскирани в медицински униформи или цивилни дрехи, които се движат из отделенията.

На видеото се вижда как те използват бебешка количка и инвалидна количка като реквизит.

Директорът на болницата Наджи Назал заяви пред АФП, че "група израелски сили е влязла в лечебното заведение под прикритие и е убила мъжете". По думите му те са използвали оръжия, снабдени със заглушители. /БГНЕС