Израелски кораб проби черноморската блокада на Москва

Израелски търговски кораб, който вчера потегли от пристанището в Ашдод, стана първият плавателен съд, който открито наруши блокадата на Русия в Черно море, откакто тя се оттегли от споразумението с Украйна, позволяващо на страната да изнася зърно от пристанищата си в средата на юли, съобщи украинското информационно издание "Милитарни".


Според украинските съобщения израелският кораб Ams1 привидно е пренебрегнал руските заплахи и е навлязъл в украинския клон на река Дунав в късния следобед. Той прекосява Черно море по директен маршрут от пристанище Ашдод, докато американски самолет P8 Poseidon осигурява въздушна охрана, се допълва в съобщенията.

Ams1 е последван от още четири кораба, които са хвърлили или скоро ще хвърлят котва в Дунав.

Русия се оттегли от споразумението в средата на юли с аргумента, че исканията за подобряване на собствения ѝ износ на храни и торове не са били изпълнени и че недостатъчно украинско зърно е достигнало до най-бедните страни по споразумението за Черно море.

Блокадата на Черно море от страна на Москва

Сделката за черноморското зърно, от която Русия се оттегли преди две седмици, беше сключена с посредничеството на ООН и Турция преди една година в опит да се пребори с глобалната продоволствена криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Киев и Москва са сред най-големите износители на зърно в света.

Откакто Русия се отказа от споразумението и започна да атакува украинските пристанища за износ на храни на Черно море и река Дунав, световните фючърси на пшеница и царевица рязко поскъпнаха.

На 11 юли генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се обърна към Путин с писмо в опит да спаси сделката. Той предложи на Русия да удължи срока на споразумението - с дневен лимит от четири кораба, пътуващи към Украйна, и четири кораба, напускащи страната - в замяна на свързването на дъщерно дружество на руската земеделска банка, Росселхозбанк, с глобалната система за разплащания SWIFT.

"С прекратяването на Черноморската инициатива най-уязвимите ще платят най-високата цена", заяви Гутериш на срещата на върха на ООН за продоволствените системи в Рим в края на юли. "Когато цените на храните се повишават, всички плащат за това."

Африканските лидери също настояха пред руския президент Владимир Путин да поднови сделката по време на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург на 29 юли. /БГНЕС