Израелски министри: Време е за правителство на националното единство

Израелски министри призоваха за съставяне на правителство на националното единство, включващо опозиционните партии, съобщи "Джерусалем пост".


"Израел е във война и това е моментът за правителство на националното единство. В такъв сложен момент трябва да загърбим различията си и да се обединим срещу врага, който иска да ни унищожи", каза министърът на икономиката и промишлеността Нир Баркат.

„Бойци на ЦАХАЛ от всички части на израелското общество ще се бият за държавата Израел и ние трябва да ги подкрепим с правителство на единството, което ще представлява целия народ. Ние трябва да създадем правителство на единството днес и да спечелим войната заедно“, той добавен.

Финансовият министър Бецалел Смотрич публикува изявление, в което се казва: „реалността диктува, че единството и сплотеността са това, което е необходимо, за да победим нашите врагове. Оставете зад гърба си екипите и напуснете преговорите. Призовавам министър-председателя Нетаняху и Бени Ганц да отговорят на случая, да се срещнат незабавно и да се споразумеят относно създаването на национално извънредно правителство, което ще обедини хората, ще повдигне духа, ще предостави пълна подкрепа на ЦАХАЛ и ще доведе до пълното премахване на Хамас и терористичните организации в Газа".

БГНЕС припомня, че лидерът на опозицията в Израел Яир Лапид по-рано заяви пред премиера Бенямин Нетаняху, че ще подкрепи създаването на извънредно съвместно правителство в светлината на войната с Хамас.

Лапид подчерта, че бившият министър на отбраната Бени Ганц вероятно също би се присъединил към него.

Съобщението дойде, след като Израел беше изправен пред обстрел с хиляди ракети през целия ден при изненадваща атака. Терористите от Хамас пресякоха границата, нахлуха в Израел и превзеха няколко града. Жертвите на насилието вече са хиляди. /БГНЕС