Израелски топ дипломат: ХАМАС искаше да нарани Израел

ХАМАС извърши двойно световно престъпление. Това заяви Ури Ротман, директор за Южна Европа в израелското външно министерство. Той коментира последните сблъсъци между Израел и палестинското радикално движение, предаде репортер на БГНЕС.

„Мисля, че за пореден път Израел беше предизвикан от радикалната групировка ХАМАС. Всеки път, когато говорим за тези предизвикателства, пред които се изправяме, ние забравяме, че зад тази организация, която заплашва нашата държава, имаме радикална ислямска идеология, която възникна от движението Братя мюсюлмани“, каза израелският дипломат.

„Този радикален подход, който понякога е труден за разбиране от Западна Европа, е обсебен от желанието да разруши Израел“, допълни още той.

Ури Ротман заяви, че паравоенната организация се е опитала да се възползва от нестабилната политическа ситуация в Израел, за да постигне целите си, а именно да нарани колкото може повече хора от израелска страна и да установи контрол върху палестинските територии.

„Убедени сме, че ХАМАС искаше да създаде възможност да поеме контрола над Палестинската автономия и още веднъж да нарани Израел колкото е възможно повече“, категоричен е дипломатът.

„ХАМАС започна да изстрелва ракети и това е редовна, бих казал, практика“, припомни дипломатът. Той обвини движението в „двойно световно престъпление“.

Ротман посочи, че ХАМАС със своите действия държи собственото си население като заложници, разполагайки ракетите си близо до болници и други цивилни обекти, с което застрашава живота на мирните жители.

През последните години Израел е позволил на международните организации да внасят храна и медикаменти в Ивицата Газа, за да се възстанови тя напълно и хората там да имат по-добро бъдеще. „Част от парите предоставени на Газа бяха присвоени от ХАМАС“, каза Ротман.

По отношение на последните сблъсъци той заяви: „ХАМАС беше изненадан от реакцията на Израел, защото тяхната цел беше военната атака срещу Израел да продължи два или три дни и след това да установят по-добри позиции. ХАМАС взе Газа като заложник“

Ури Ротман отбеляза, че мир между израелци и палестинци може да се постигне само, ако международната общност спре да пренебрегва действията на ХАМАС. /БГНЕС