Израелски удар уби четирима чуждестранни хуманитарни работници в Газа

Четирима чуждестранни хуманитарни работници и палестинският им шофьор са загинали в Газа, когато израелски удар е ударил колата им, предаде АФП.


Контролираното от Хамас министерство на здравеопазването в Ивицата Газа заяви, че петимата "мъченици" са пристигнали в болница в Дейр ел-Бала, след като "израелски удар е бил насочен към автомобил, принадлежащ на американската организация World Central Kitchen (WCK)".

"Те са с британско, австралийско и полско гражданство, а четвъртата националност не е известна", се казва в друго изявление на здравното ведомство, в което се допълва, че петият убит е палестински шофьор и преводач.

Американската неправителствена организация заяви, че е "наясно със съобщенията", че членове на нейния персонал "са били убити при нападение на ЦАХАЛ, докато са работили в подкрепа на нашите усилия за хуманитарна доставка на храна в Газа".

Израелските военни заявиха в свое собствено изявление, че "провеждат задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на този трагичен инцидент" и добавиха, че "работят в тясно сътрудничество с WCK" в усилията за предоставяне на помощ на палестинците.

В болницата "Ал-Акса" в Дейр ел-Бала кореспондент на АФП видя пет тела с три чужди паспорта, лежащи наблизо.

WCK участва в доставянето на помощта, пристигнала с лодка от Кипър, и в изграждането на временен кей в Газа./БГНЕС