Кабинетът "Главчев" ще води страната към избори 2 в 1 на 9 юни

Посоченият за служебен премиер Димитър Главчев представи днес състава на Министерски съвет пред президента и парламентарните делегации от 49-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Румен Радев обяви, че няма намерение да бави политическия процес и в следващия вторник ще издаде три указа – за служебното правителство, за избори за Европейски парламент и извънредни парламентарни избори на 9 юни.

До понеделник „прозорецът за промени“ в състава остава отворен, макар че Димитър Главчев бе категоричен, че няма кой да го убеди да прави промени по номинациите си.

Като най-труден Главчев определи избора си за номинацията на настоящия вътрешен министър в оставка Калин Стоянов.

„Компромис не съм допускал с никой, но най-много се двоумях за Калин Стоянов. Оставката на главния секретар абсолютно наклони везните към Стоянов“, обясни Главчев. Той отказа да коментира политически изявления, визирайки реакцията на ПП-ДБ, който определиха оставането на Калин Стоянов в служебния кабинет като "наглост" и декларираха, че ще изключат Георги Гвоздейков от ПП, ако остане в правителството.

Вицепремиер и министър на финансите в кабинета „Главчев“ ще е Людмила Петкова.

Досега тя е заемала длъжността зам.-министър на финансите три път. През 2022 г. в кабинета на Гълъб Донев, в и периодите юни 2013 г. – август 2014 г. и септември-декември 2021 г.. От 2000 г. до 2010 г. Людмила Петкова изпълнява ръководни длъжности в данъчната администрация. От април 2010 г. е директор на дирекция „Данъчна политика" в Министерството на финансите. От 2019 г. е председател на Групата „Кодекс за поведение" (Данъчно облагане на предприятията) към Съвета на ЕС. Притежава магистърска степен в специалност „Икономика и управление на търговията" от УНСС. Специализирала е в областта на европейската административна практика.

Главчев предлага за служебен министър на вътрешните работи настоящият МВР шеф Калин Стоянов.

Главчев припомни, че полицейският синдикат твърдо е застанал зад Стоянов и ще бъдат демотивирани за участие в организацията на изборите, ако той бъде сменен.

Преди Стоянов да оглави силовото министерство е заемал изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР – Бургас, бил е началник на отдел „Специални операции“ при ГДБОП. През 2021 г. със заповед на Бойко Рашков беше временно преназначен на длъжността директор на ГДБОП.

Главчев предлага за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

Посочената да оглави МРРБ Виолета Коритарова бе назначена за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър през 2018 година от тогавашния министър на ГЕРБ Николай Нанков.

Ивайло Иванов е за служебен министър на социалната политика, той е настоящ директор на НОИ.

Кандидатурата на Иванов беше единствена през 2017 година, издигната от ГЕРБ и ОП и подкрепена от БСП и ДПС. Бил е както заместник-директор, така и директор на Агенцията за социално подпомагане.

За служебен министър на отбраната Димитър Главчев предлага Атанас Запрянов. Той бе в списъка на Николай Габровски през 2022 година. Генерал-лейтенант Запрянов е добре познато име във военните среди.

От юни 2006 г. до март 2010 г. е назначен за военен представител на Република България във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС в Брюксел, Белгия. За времето на кадровата си военна служба е награждаван с различни ордени и медали, включително орден „За военна заслуга - I степен”. Бил е и заместник-министър на отбраната. В периода от януари 2019 г. до декември 2021 г. е председател на борда на Съвета на директорите на Европейската агенция по отбраната в състав директори по въоръженията на страните-членки на ЕС.

За служебен министър на външните работи Ивайло Върбанов Ценов предложи Главчев.

Ивайло Ценов е с много добри връзки с австрийското правителство. Бил е дългогодишен консул във Виена и служител на посолството. „Ръководил съм се от това, че Виена единствена е против сухоземния Шенген“, мотивира номинацията си Димитър Главчев.

За служебен министър на правосъдието Мария Павлова.

Предложената за служебен министър на правосъдието Мария Павлова към настоящия момент е заместник главен прокурор на Борислав Сарафов. Преди това тя бе зам.-министър в служебния кабинет на Гълъб Донев и остана на поста до освобождаването ѝ от редовното правителство на Денков. Била е служебен министър на правосъдието и по-рано – през 2017 г.

За служебен министър на културата Найден Тодоров е изборът на Главчев. Директорът на Софийската филхармония вече е заемал поста в културата.

Найденов беше служебен министър при назначеното от Румен Радев служебното правителство от 3 февруари 2023 година. Номинацията за участие в служебния кабинет намира Найденов в Италия, където на 6 април ще дирижира симфоничния оркестър на Сан Ремо.

За служебен министър на образованието предложението е на поста да остане проф. Галин Цоков.

За служебен министър на здравеопазването Галя Кондева, която е директор на хематологията в София.

Петър Димитров става служебен министър на околната среда и водите, сега е заместник-министър.

За служебен министър на земеделието предложение е настоящият Кирил Вътев да остане на поста си.

За служебен министър на транспорта и съобщението също се акцентира на приемствеността и постът в служебния кабинет ще е за Георги Гвоздейков.

За служебен министър на икономиката и индустрията Главчев предлага Петко Николов.

За служебен министър на иновациите предложението е за Росен Карадимчев, той идва от редиците на БСП.

За служебен министър на енергетиката се предлага Владимир Малинов. Той е изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Валентин Мундров - настоящият зам.-министър на Министерство на електронното управление, е предложението да стане служебен министър.

Туризмът отива при Евтим Милошев.

Той е доказан експерт и мениджър, който лично познавам от много години, справял се е навсякъде добре, заяви Главчев.

Звездата Георги Глушков и настоящ председател на баскетбола се предлага за министър на спорта.

На 25 септември 1985 г. Глушков е избран в Драфта на Националната баскетболна асоциация (НБА) под номер 148 от Финикс Сънс, превръщайки се в първия българин и играч от Източна Европа в Лигата. Във Финикс остава само един сезон и е отпратен обратно към Европа. За националния отбор Глушков играе на общо четири европейски първенства – през 1979, 1985, 1989 и 1991 г. Той е президент на БФ Баскетбол от 2011-а насам. /БГНЕС