Какви са способностите на бойната бронира машина „Stryker“?

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на военни машини Stryker на България на стойност 1,5 млрд. долара. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността предостави необходимия сертификат, с който уведомява Конгреса за тази възможна продажба.

Какви възможности ще получат българските въоръжени сили, ако се стигне до подписване на договор?

Stryker е осемколесна бронирана машина, която съчетава огнева мощ, мобилност на бойното поле, оцеляване и гъвкавост, с намалени логистични изисквания, според Центърът за подпомагане на комплектуването на армията на САЩ.

През 90-те години на миналия век американска армия решава, че се нуждае от по-мобилни ударни сили, които могат да бъдат разположени навсякъде по света само за няколко дни. Това означава, че се нуждаят от превозно средство, което да е добре въоръжено и бронирано, но същевременно да е сравнително леко и достатъчно малко, за да може да бъде превозвано от товарен самолет С-130.

Stryker е избран като платформа, около която армията може да изгради тези сили. За пръв път машините от този тип се сражават в Ирак през 2003 г.

Бойната машина е кръстена по този начин в чест на двама носители на „Медала на честта“: Стюарт С. Страйкър, служил през Втората световна война, и сержант Робърт Ф. Страйкър, служил във Виетнам.

Според американската армия има 18 различни варианта на Stryker. Някои от тях се използват предимно за придвижване на пехотинците по време на бойни действия, докато други са проектирани да носят въоръжение като 120-милиметрови минохвъргачки за осигуряване на огнева поддръжка. Трети разполагат с 30-милиметрови или дори по-големи 105-милиметрови оръдия за директен обстрел на вражеските войски.

Превозните средства Stryker имат солидна бронирана защита, могат да развиват скорост от 96 километра в час, като разполагат с централна система за напомпване на гумите. Машината превозва пехотен отряд от девет души и екипаж от двама души. Базовият вариант разполага с дистанционна оръжейна станция с картечница М2, 50-ти калибър, или 40-милиметров гранатомет MK-19. Семейството бронирани превозни средства Stryker набляга на производителността, като намалява логистичния отпечатък и свежда до минимум разходите за поддръжка.

Първоначално платформата е конструирана с корпуси с плоско дъно, които се оказват уязвими за импровизирани бомби и мини, използвани от бунтовниците в Ирак. В отговор на този проблем армията поетапно прилага и концепцията за V-образно дъно в някои конфигурации.

Бойната машина може да бъде конфигурирана в редица различни варианти, включително такива за използване от инженери или като линейки.

Бронираните машини Stryker предоставят на бойците надеждна, изпитана в бойни условия платформа, която включва значителни подобрения в оцеляването и способностите от първоначалното въвеждане на въоръжение през 2002 г. /БГНЕС