Какво всъщност означава Дарт в името най-големия злодей в киното

Във Вселената на „Междузвездни войни“ има много герои, чиито имена започват с „Дарт“, но какъв е действителният смисъл, стоящ зад него? Нека да разберем с помощта на Скрийн Рант!

"Междузвездни войни" е собствена вселена, с различни извънземни видове, планети със собствени езици и правила и политическа система, която служи като движеща сила на поредицата. Има и много митове около вселената на Междузвездни войни, сред които са и тези за значението на „Дарт“, което в началото е просто първо име, а впоследствие е трансформирано в нарицателно за връзката с тъмната страна. И така, има ли действително заложено послание в думата "Дарт" или е просто име от „Междузвездни войни“? През 1977 г. жанрът на научната фантастика е променен завинаги с излизането на филма, сега известен като „Междузвездни войни: Нова надежда“, който бе началото на една от най-успешните поредици в развлекателната индустрия. Но дори и след всички филми, телевизионни предавания, комикси и видео игри, все още има много мистерии във вселената на Междузвездни войни, една от които е значението на „Дарт“. Зрителите бяха запознати най-напред с термина чрез името Дарт Вейдър в „Нова надежда“, но то придоби различно измерение с напредването на историята. Години наред съществуваха митове за това какво означава Дарт Вейдър. С края на сагата, поставен със „Скайуокър“ вече дойде момента най-накрая да разрешим мистерията около значението на „Дарт“.

При създаването на героя името преминава през различни комбинации, изградени върху фразата „тъмни води“, като Лукас е въртял различни комбинации с фамилни имена като Уилсън и Смит, докато не се спрял на печелившата комбинация от „Дарт Вейдър“. В „Нова надежда“ Оби-Уан Кеноби го нарича „Дарт“ създавайки впечатлението, че е просто неговото първо име, тъй като цялата концепция за Анакин Скайуокър като баща на Люк все още не е разкрита. Докато историята напредва и вселената на Междузвездни войни се разраства, „Дарт“ придобива различно значение. „Дарт“ вече е прозвище, давано на ситските лордове от ситския орден, като Дарт Сидиъс (Палпатин), Дарт Тиранус (граф Дуку) и Дарт Мол. От години се смята, че „Дарт Вейдър“ означава „Тъмният баща“, дори подхранвано от самия Лукас след излизането на „Междузвездни войни: Империята отвръща на удара“, но това изобщо не е вярно, тъй като обратът с „бащата“ в този филм дори не е планиран при създаването на Дарт Вейдър. Според Лукас, „Дарт“ е разновидност на „мрак“, въпреки че обяснява, че името е вдъхновено от думите „смърт“ и „нашественик“. Всъщност думата „дарт“ в реалния свят няма реално значение, а само вътрешно-продукционно означение на ситите. Подобно на много други неща в „Междузвездни войни“, „Дарт“ е приело различни измерения и се е превърнало в нарицателно за „тъмната страна“ на силата. /БГНЕС