Камерън: Ще продължим да нанасяме удари по хутите

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън обеща, че страната му ще продължи да възпрепятства възможността на йеменските хути да атакуват корабоплаването в Червено море след последните съвместни американски удари по подкрепяните от Иран бунтовници, предаде АФП.


Американските и британските сили нанесоха удари по цели на хутите на 22 януари, като това беше вторият кръг от съвместните им военни действия след първата вълна от удари срещу бунтовническата групировка по-рано този месец.

"Откакто за последен път предприехме действия преди 10 дни, в Червено море бяха извършени над 12 нападения срещу кораби от страна на хутите", заяви Камерън.

"Това, което направихме отново, е да изпратим възможно най-ясното послание, че ще продължим да намаляваме способността им да извършват тези нападения и че подкрепяме думите и предупрежденията си с действия", добави главата на британската дипломация.

Последните американско-британски удари бяха насочени срещу "8 цели на хутите в Йемен в отговор на продължаващите нападения на хутите срещу международното и търговското корабоплаване, както и срещу военни кораби, преминаващи през Червено море", заявиха Вашингтон и Лондон в съвместно изявление с други държави, които подкрепиха военните действия.

"Тези прецизни удари имат за цел да нарушат и да намалят възможностите, които хутите използват, за да застрашават световната търговия и живота на невинните моряци", се казва в изявлението.

След първите съвместни удари Съединените щати са извършили и индивидуални въздушни нападения срещу ракети, които според Вашингтон са представлявали непосредствена заплаха за граждански и военни кораби.

На 23 януари йеменските бунтовници предупредиха, че ударите на САЩ и Обединеното кралство няма да останат "без отговор и без наказание"./БГНЕС

Тагове: