Канада ограничава броя на чуждестранните студенти

"През следващите две години Канада ще ограничи издаването на международни студентски разрешителни и разрешителни за работа на някои завършващи студенти поради рекордния брой новопристигнали, който изостря жилищната криза", съобщиха канадските власти.


"Очаква се това решение да доведе до намаляване на броя на издадените студентски разрешителни до 360 000 още тази година, което е с 35% по-малко от миналата година", заявиха от Министерството на имиграцията.

Канадският министър по имиграцията Марк Милър заяви, че федералното правителство ще работи с провинциите, които имат юрисдикция върху образователните системи, за прилагането на гореспоменатите ограничения. Като причини за въвеждането им той посочи "защитата на правата на студентите от университети, които предоставят неадекватни услуги на много високи цени", както и "нарастващия натиск върху жилищното настаняване", съобщи Си Ти Ви Нюз.

"Увеличаващият се брой на чуждестранните студенти, както и бързият ръст на населението, подхранван от имиграцията, оказват все по-голям натиск върху жилищното настаняване, здравната система и други услуги", заяви Милър и добави, че по-малкият приток на хора ще помогне за намаляване на наемите.

Въпросите, свързани с жилищното настаняване и социалните услуги, натежаха върху рейтинга на либералния министър-председател Джъстин Трюдо, на когото социологическите проучвания не предричат нов мандат, ако изборите се проведат утре.

През третото тримесечие на миналата година Канада отбеляза най-бързия си ръст на населението от шест десетилетия насам, докато броят на временно пребиваващите, предимно студенти, се е увеличил с около 313 000 души, което е най-много от последните 5 десетилетия.

Канадската федерация на студентските кооперативи разкритикува решението на федералното правителство.

"Най-големият проблем е, че ограничението беше обявено като реакция на жилищната криза", заяви представителят на съюза Матеус Салмаси, който вижда решението в увеличаването на броя на жилищата, предназначени за чуждестранни студенти.

От друга страна, Университетът в Торонто приветства обявяването на ограниченията и оповести, че ще си сътрудничи с всички нива на правителството по отношение на новата политика за разрешителни за обучение.

"Промените са насочени към решаване на проблема със злоупотребите в системата от страна на определени участници и нямат за цел да засегнат негативно университети като нашия", се казва в изявлението на университета. /БГНЕС