Кения изстреля сателит, създаден с българско участие

С българско съдействие Кения изстреля от САЩ първия си сателит за наблюдение на Земята на борда на ракета SpaceX. Събитието бе показано на живо от ракетната компания на Илон Мъск, съобщи „Таймс ъф Индия”.

Сателитът, разработен от девет кенийски инженери, ще събира селскостопански и екологични данни, включително за наводнения, суша и горски пожари, които властите планират да използват за управление на бедствия и за борба срещу продоволствената несигурност.

Ракетата Falcon 9, носеща сателита Taifa-1, излетя без инциденти от базата Ванденберг в Калифорния, след три отлагания поради лошо време. „Отделянето на Taifa-1 е потвърдено“, каза Space X в своето предаване, когато сателитът се отдели 64 минути след изстрелването на ракетата.

„Имаме предизвикателствата, породени от изменението на климата, които сателитът, благодарение на способността си да заснема изображения (ще може да помогне за наблюдението)“, каза преди изстрелването на сателита капитан Алойс Уър, авиационен инженер и заместник-директор на навигацията и позициониране в Кенийска космическа агенция. „Можем да наблюдаваме промените в горите, можем да наблюдаваме промените в урбанизацията“.

Сателитът е създаван две години с помощта на българската аерокосмическа компания Endurosat. Стойността му е 50 милиона кенийски шилинга (372 000 долара), съобщиха от космическата агенция. От там добавиха, че сателитът ще работи пет години и след това ще се разпада в продължение на 20 години. Ракетата за изстрелване имаше 50 полезни товара от други страни, включително Турция, по програмата на SpaceX за споделено пътуване. /БГНЕС