Кениец спечели тазгодишното издание на Софийския маратон

Кениецът Хосеа Туей триумфира в тазгодишното издание на Софийския маратон. В драматичен финален спринт той изпревари мароканеца Юсеб Сбаай, като и двамата завършиха за 02:15:59 сек. Трети се нареди етиопецът Алемайеху Лема (02:16:58).

Туей (ц), триумфира в Софийския маратон, а втори и трети се наредиха Сбаай (л) и Лема (д).

В първата десетка място намери и българинът Димчо Мицов, който финишира за 02:39:12 сек. При жените победителка стана етиопката Хайелом Шегае с резултат 02:35:33 сек. Топ 5 допълниха представителки на Кения – Бети Чепквони, Хилда Чебой, Рут Матебо и Лагат Черуто. Маринела Нинева попадна в десетката от българките, оставайки на седма позиция – 02:57:39 сек. В полумаратона българинът Йоло Николов триумфира при мъжете, а при жените победата отиде за Адриана Поп Арсова от Северна Македония. На 10 км ролите се размениха успехът при мъжете отново бе за представител на северномакедонците – Дарио Ивановски, докато при жените триумфира нашата участничка Лиляна Георгиева. "За поредна година организацията е отлична, новото трасе е много интересно и мисля, че в следващите години ще се придържаме към него. Важното е да продължим да заразяваме младите хора и те да открият магията на дългите бягания", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По-рано в 9:30 часа той и волейболната легенда Любо Ганев дадоха старта на Софийския маратон. В тазгодишната 36-а поред надпревара участваха близо 5000 маратонци от 50 страни. От тях 850 са чужденци.

Близо 5000 маратонци взеха участие в тазгодишното издание на Софийския маратон.

Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици застанаха в самостоятелен старт в знак на солидарност с Европейския ден на донорството. Целта беше трансплантираните наши съграждани да пробягат 42.19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да изразят подкрепата си и дадат надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот. /БГНЕС