"Хага" на Галин Стоев, който изправя Путин на съд, взе "Икар" за най-добро представление

Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена "Хага", която представя президента Владимир Путин и неговите съюзници, изправени пред съда за военни престъпления, бе отличена с "Икар" за най-добро представление.


В Световния ден на театъра – 27 март, на специална церемония в Народен театър „Иван Вазов“ бяха връчени наградите за сценични изкуства за 50-и път, предаде репортер на БГНЕС.

Най-добър спектакъл тази година е "Хага". Създадена от украинската авторка Саша Денисова и режисирана от Галин Стоев, пиесата разказва историята на осиротял тийнейджър от Мариупол, който си представя, че висшите ръководители на Русия ще бъдат подведени под отговорност за ролята си в опустошителната война в Украйна.

"Икар" за най-добър режисьор отиде при Боян Крачолов за представлението "Петрови в грипа и около него".

Наградата на публиката за най-добро драматично представление отиде при моноспектакъла на Весела Бабинова "Пистолет в Торнадо". Преводът е дело на журналиста от БГНЕС Радослав Петкашев. Бабинова грабна престижната статуетка и за главна роля. При мъжете отличен бе актьорът Пенко Господинов.

Актрисата Мария Каварджикова беше удостоена с "Икар" за изключителен принос към българския театър.

Специалните награди бяха присъдени на доц. д-р Биляна Томова за постижения в преподавателската дейност. Удостоен с наградата за чест и достойнство е сценографът Вечеслав Парапанов. Една от специалните награди бе за българския актьор в Холивуд - Димитър Маринов, който наблюдава церемонията от залата, в комапанията на Стефан Вълдобрев, който пък връчи наградата за поддържаща женска роля на Александра Василева за участието ѝ в "Петрови в грипа и около него".

Старозагорският куклен театър получи Националната награда "Икар" за най- добър куклен спектакъл за „Тайната на Ленхен“ и Специална награда на Министерството на културата за постигнати високи резултати в театралния мениджмънт и творческата дейност. Това е втори "Икар" за режисьорката Елица Петкова за спектакъл, който поставя на сцената на Старозагорския куклен театър.

Наталия Гочева спечели награда за постижение в кукленото изкуство за сценографиите на „Ясен и Омая" от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома"), реж. Ивайло Марков, Държавен куклен театър – Русе.

"Икар" за съвременен танц и пърформанс получиха Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова за „Есмералда и Раймонда", което се играе в центъра за изкуства Топлоцентрала".

В категорията "Майсторско техническо осъществяване" спечели представлението „Метаморфози" по Овидий, сценична адаптация Мери Цимерман, режисьор е Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров" – Благоевград.

Награда за цирково изкуство се връчи на Трио Балкански (Тициано, Мари и Натали) за номера им ,,Летни кънки".

Наградата за дебют отиде при Калоян Желев за Кристофър в "Странна случка с куче през нощта", Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе.

Церемонията в Народния театър премина под мотото "Бойно поле за действие". Водещи на събитието бяха младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева. А специални гости - артистите от трупа "Канетикс" и жената каучук – Сирма Добрева.

Отличени бяха общо творци в 23 категории.

Приходите от продажбата на билети за церемонията са предназначени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България. Целта на фонда е да се подпомогнат членове на Съюза при животоспасяващи операции. /БГНЕС